Analistul politic Corneliu Ciurea a subliniat principalele mesaje pe care, în opinia sa, cei trei principali candidați la funcția de președinte în Republica Moldova – Maia Sandu, Igor Dodon și Irina Vlah – le vor transmite în campania electorală pentru alegerile prezidențiale.

După cum relatează Infotag, Într-un articol publicat vineri pe portalul politics.md, Ciurea a afirmat că “principalele mesaje ale Maiei Sandu sunt “integrarea europeană” și “rolul important al referendumului constituțional”. Astfel, în opinia sa, Sandu va avea efectiv două campanii electorale: una pentru alegerile prezidențiale și una pentru referendumul pentru integrarea în UE.

„Chiar dacă majoritatea cetăţenilor din Moldova sunt pro-europeni, nu există garanţie că electoratul pro-european va participa activ la vot. Sandu se expune unui risc imens, deoarece pro-europenii simt acum o anumită dezamăgire, ceea ce ar putea duce la creşterea numărului celor care ar prefera să ignore votul. Şi un eventual eşec al referendumului, care de asemenea nu poate fi exclus, ar putea duce nu doar la pierderea fotoliului prezidenţial de către Sandu, ci şi la o plecare ruşinoasă din viaţa politică moldovenească”, consideră Ciurea.

Sandu nu a avut de ales în ceea ce ţine de mesajele sale, astfel încât s-a decis să se concentreze pe integrarea europeană.

“Toate promisiunile din 2020-2021 au rămas neîndeplinite, iar în multe domenii se observă o retrogradare. Este vorba despre nivelul de trai, reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei”, a remarcat politologul.

În opinia sa, Dodon va merge la alegeri cu mesajul – “interes naţional”, subliniind că puterea actuală “promovează interese străine Republicii şi cetăţenilor săi”.

“În acelaşi timp, Dodon încearcă să polarizeze societatea, poziţionându-se din punctul de vedere al opus faţă de poziţiile puterii. El aduce în prim plan valorile pe care puterea actuală le neglijează sau le consideră secundare. Astfel, Dodon încearcă să-şi prezinte viziunile ca fiind derivate din interesele naţionale, ceea ce implică automat că acţiunile şi poziţiile Maiei Sandu şi a echipei sale sunt în afara intereselor naţionale”, a remarcat politologul.

Referindu-se la al treilea pretendent potenţial la funcţia de preşedinte, fostul şef al Găgăuziei, Irina Vlah, a subliniat că ea va pune accentul pe faptul că “doar neutralitatea garantează pacea în Moldova”.

“Astăzi, în societatea moldovenească există o cerere mare pentru asigurarea păcii, iar Vlah a simţit bine acest lucru. Cetăţenii sunt mult mai preocupaţi de necesitatea păcii decât de aceeaşi integrare europeană sau interes naţional, pentru că fără pace, restul nu mai contează”, crede Ciurea.

El consideră că “din punct de vedere tactic şi strategic, Vlah se poziţionează mai bine decât Sandu şi Dodon”, şi ea “ar putea aduce o surpriză politică semnificativă”.

Distribuie articolul: