Se va lăsa un “cartonaș galben” de informare în căsuța poștală sau la ușă în cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă. Acesta va conține datele recenzorului pentru a permite contactarea ulterioară. Potrivit directoarei generale a BNS, Aurelia Spătaru, recenzorul are dreptul să efectueze în total 5 vizite la domiciliu. Refuzul de a participa la recensământ poate atrage sancțiuni, însă amenda nu va fi aplicată dacă, în perioada recensământului, membrii gospodăriei sunt în afara țării și nimeni nu locuiește în casă. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Moldova Gândește LIVE, de la TV8.

Recensământul populației a trezit mai multe întrebări din partea oamenilor. Una dintre ele ține de lipsa persoanelor de acasă în momentul în care este vizitat de recenzor.

„Când vă vine rândul și vă vizitează recenzorul la prima sa vizită și nu vă găsește va lăsa o înștiințare de culoare gălbuie în cutia poștală sau în ușă chiar în care este scris aproximativ un astfel de text: „Prin prezenta vă informez că a fost în locuința  dumneavoastră a fost recenzorul și nu v-a găsit acasă, vă rugăm să sunați la numărul ăsta ca să stabilim momentul de timp când aș putea să mă aproprii pentru a vă recenza”. Noi avem în procedurile noastre fixată acel minim de 5 vizite pentru a reuși de a intra în contact cu persoana”, a declarat directoarea generală adjunctă BNS, Aurelia Spătaru.

Potrivit Aureliei Spătaru, repetarea vizitelor se va face în cazul în care se va stabili fie prin discuții cu vecinii, fie prin anumite semne (de exemplu perdeaua trasă) că acolo cineva locuiește. Vizitele se pot repeta și în cazul refuzului de a participa la recensământ. Or, BNS va face toate demersurile necesare pentru a convinge persoanele că participarea este importantă și în beneficiul fiecărei persoane în parte.

Respectiv, dacă locuitorul refuză să ia parte la recensământ și nu se lasă convins de recenzor, acesta poate fi sancționată cu până la 2.500 de lei.

„În ce privește amenda, ea este prevazută conform cadrului legal în legea 231 cu privire la Recensământul Populației și Locuințelor și ea este prevăzută inclusiv confirmată prin Codul Contravențional art 330. Dar în Codul Contravențional ea era demult acolo (…) prevede diferite sancțiuni privind desfășurarea cui succes și reîmpiedicării activității a activității diferitor autorități publice”, a argumentat directoarea generală adjunctă BNS.

Cetățenii Republicii Moldova care se află, pe durata recensământului, în afara hotarelor țării urmează să fie recenzați în locuința de unde au plecat, iar membrul gospodăriei rămas în țară urmează să ofere informații recenzorului.

Dacă în perioada de colectare a datelor în teren, 8 aprilie-7 iulie 2024, membrii gospodăriei se află peste hotarele țării și nimeni nu locuiește în locuința dată, atunci gospodăria nu va fi recenzată și nu va fi amendată.

Distribuie articolul: