Ai aflat recent despre neuropatia periferică și te întrebi ce înseamnă această afecțiune și cum poți să o tratezi. Ei bine, să începem cu descrierea bolii și a simptomelor.

Ce este neuropatia periferică și care sunt simptomele? Este o afecțiune a sistemului nervos ce influențează modul de funcționare a nervilor periferici din organism. Se referă la tulburările pe care le au structurile nervoase care se află în afara creierului și măduvei spinării. Aceste formațiuni sunt responsabile pentru transmiterea informațiilor senzoriale și motorii către și dinspre creier și măduva spinării către alte părți ale corpului. Practic, atunci când acești nervi sunt afectați, poate apărea neuropatia periferică.

Simptomele neuropatiei periferice diferă de la stadiu la stadiu și sunt influențate de severitatea afecțiunii, pot include senzații de amorțeală, furnicături sau durere în zonele afectate, slăbiciune musculară, dificultăți de coordonare și sensibilitate crescută la temperatură sau la atingere.Când, simptomele sunt  severe calitatea vieții pacientului este profund afectată.

Neuropatia periferică –  diagnostic

Diagnosticul neuropatiei periferice se face de obicei prin  examen clinic, completat de istoria medicală detaliată, un examen fizic, teste suplimentare de evaluare a funcțiilor nervoase: teste de sensibilitate, teste pentru evaluarea reflexelor sau de evaluare a funcțiilor musculare, EMG și teste de conducere nervoasă. Pentru stabilirea unui diagnostic cât mai bun se impune și realizarea unor analize de sange, teste imagistice ( CT, BrainMap, RMN)  plus biopsie de nerv. Este important să consulți un medic sau un specialist în neurologie pentru a primi un diagnostic precis și pentru a începe un plan de tratament adecvat.

Tratamentul neuropatiei periferice poate varia în funcție de cauza și severitatea afecțiunii, dar poate include:

  • managementul durerii
  • terapie fizică
  • tratamentul subiacent
  • terapii complementare.

Nedepistată și netratată, neuropatia periferică poate fi progresivă și poate duce la complicații grave. Pacienții în astfel de situații pot manifesta dificultăți severe de mobilitate. Nu ezita să ceri ajutor medical și să discuți cu medicul tău despre opțiunile de tratament care ar putea fi potrivite pentru tine.

Distribuie articolul: