Vladimir Putin a mințit în direct când a vorbit despre Moldova la tradiționala conferință “Linia directă cu Vladimir Putin”. 

El a spus că exporturile între statele Uniunii Economice Euroasiatice sunt în continuă creștere, și s-a întrebat retoric ce se va întâmpla cu producătorii moldoveni dacă nu vor mai avea acces pe piața rusă.

 

Pentru noi, prezența acestei țări în CSI nu prea are valoare. Suntem pregătiți, nu refuzăm, nu alungăm pe nimeni. Dacă ei vor să muncească, noi suntem bucuroși, dacă nu vor, este alegerea lor. Până nu demult, a fost cea mai săracă țară din Europa, acum Ucraina a ocupat acest loc. Dacă cea mai săracă țară din Europa primește aceleași resurse energetice de la noi la prețuri destul de mici, dar vrea să urmeze exemplul Germaniei, care acum primește resurse energetice din SUA cu 30% mai scumpe decât înainte, nu are decât. Dacă are bani în plus, să o facă. Acest lucru este valabil și pe alte domenii. Piața agroalimentară din Federația Rusă este folosită activ de producătorii din Moldova. Nu vor? Nu trebuie! Unde vor merge cu produsele? La un moment dat au spus că refuză gazul rus. În realitate, nu renunță. Cum vor, așa să facă”.

Exporturile din Moldova către UE sunt de 13 ori mai mari decât cele către Federația Rusă și sunt în continuă creștere, spre deosebire de cele în Rusia. Iar piața de acolo nu mai este una crucială pentru noi. 

Și referitor la gaz, Putin la fel a mințit când a spus că livrează Moldovei gaz ieftin, deși de un an noi nu mai cumpărăm gaz de la Gazrpom, iar cel livrat în stânga Nistrului este mai scump decât ce oferă piețele europene. 

Putin și-a finalizat tirada despre Republica Moldova spunând că nu vede valoarea ei în CSI și aici suntem de acord, mai mult, e tot mai greu să vezi valoarea CSI pentru Republica Moldova

A manipulat Putin și când a vorbit despre război. Deși a afirmat că nu va avea loc al doilea val de mobilizare, a uitat să spună că luna aceasta, tot el a adoptat un decret care prevede creșterea numărului total de militari din cadrul Forțelor Armate ruse la 2,2 milioane, dintre care 1,32 milioane de soldați, un fel de mobilizare voalată. 

Ce ține de procesul de negociere a extinderii UE, nu excludem că presiune din partea Rusiei pentru declarațiile și deciziile de la Consiliul European, dar trebuie să înțelegem că acolo sunt ți factori interni.

Distribuie articolul: