Astăzi, 29 septembrie, la nivel mondial e marcată Ziua internațională privind conștientizarea risipei alimentare.

Aceasta a fost desemnată în 2019, la cea de-a 74-a Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite.         

Marcarea acestei zile trage un semnal de alarmă la nivel global asupra necesității de a transforma și reechilibra modul în care sunt produse și consumate alimentele. A treia parte din alimentele produse pentru consumul uman ajung la gunoi, în timp ce la fiecare patru secunde un om se află la limita existenței. Mâncarea produsă anual, dar niciodată consumată ar putea ajunge pentru a hrăni două miliarde de oameni. 

Situația în Republica Moldova

În țara noastră nu există studii recente despre cantitățile de alimente risipite de consumatorii casnici sau în industria alimentară. În cel mai recent Studiu ONU se arată că ne situăm în media clasamentului țărilor europene, anual fiind aruncate 76 de kg de alimente pe cap de locuitor. 

Pe 3 noiembrie 2022, a fost votată Legea privind prevenirea pierderii și risipei de alimente. Pentru ca aceasta să devină funcțională și să încurajeze mecanismele de salvare a alimentelor e necesar să fie elaborat și un cadru normativ conex.

Banca de Alimente este prima structură din Moldova axată pe prevenirea risipei de alimente și a foametei. Din martie 2022, Banca este membru al celei mai mari structuri de profil din Europa – Federația Europeană a Băncilor de Alimente.

În total, de la fondarea Băncii de Alimente, structura a gestionat 367 957 kg de produse alimentare, echivalentul a 795 314 de porții de mâncare pentru oamenii nevoiași. 

Serviciul recuperează alimentele de la agenții economici și le distribuie în serviciile sociale din toată țara, acolo unde sunt alimentați adulții și copiii vulnerabili.

În contextul marcării Zilei Internaționale de Conștientizare privind risipa de alimente, Banca de Alimente lansează o provocare pentru publicul larg de a comunica practicile anti-risipă realizate acasă.

Oamenii sunt încurajați să comunice pe rețelele de socializare despre ce fac pentru a preveni aruncarea alimentelor și să-și provoace și prietenii să le urmeze exemplul.

Practici simple precum, congelarea, re-valorificarea alimentelor prin rețete creative, lista de cumpărături, cântărirea și măsurarea porțiilor sau donarea alimentelor sunt metode reale prin care se poate diminua semnificativ fenomenul risipei alimentare acasă, se pot reduce deșeurile alimentare, banii cheltuiți pe achiziția alimentelor, și, desigur, sunt salvate zecile de resurse consumate pentru ca un produs să ajungă pe masa fiecăruia.

29 septembrie poate fi Ziua în care să nu aruncăm mâncare! Prima zi!