Când umanitatea se unește, miracolele devin posibile. În ultimul an, poporul ceh a dat dovadă de această puternică solidaritate într-un mod care a schimbat viețile comunităților ucrainene și a adus speranță în mijlocul unei crize umanitare copleșitoare. În acest articol, vom explora povestea cutremurătoare a ajutorului ceh acordat în Republica Moldova în 2022-2023 și impactul profund pe care l-a avut asupra celor în nevoie.

Într-un interviu cu coordonatorii implicați în eforturile de ajutor umanitar în timpul crizei umanitare din Republica Moldova, am discutat despre impactul ajutorului oferit de poporul ceh și modul în care aceste eforturi au contribuit la îmbunătățirea vieții comunităților ucrainene afectate.

Î: Puteți oferi o privire de ansamblu asupra eforturilor de ajutor umanitar pe care poporul ceh le-a desfășurat în cadrul crizei umanitare din ultimul an?

Aliona Dumitraș, Directoarea Executivă a Asociației „SOS AUTISM”: Poporul ceh este mereu receptiv față de problemele sociale din țara noastră. Nu a fost o excepție nici când Moldova a început să se confrunte cu criza umanitară declanșată de migrația refugiaților ucraineni. Ei au fost cei care ne-au întins o mână de ajutor pentru a-i putea susține, în special am putut ajuta familiile în care cresc copii și tineri cu dizabilități mentale. Au oferit sprijin treptat, începând cu obiecte și lucruri de primă necesitate, adăpost și tot ce ține de el, hrană, medicamente și pregătirea centrelor pentru refugiați pentru perioada iernii.

Î: Care au fost principalele obiective și priorități în ceea ce privește furnizarea de asistență către comunitățile afectate de criza umanitară?

Victoria Secu, Directoare executivă, „Fiecare Contribuie pentru Schimbare”: Principalele obiective și priorități privind asistența către refugiații din Ucraina și comunitățile care le găzduiesc au fost: a) asigurarea că persoanele afectate de criză primesc asistență medicală și alimentară imediată pentru a reduce pierderile de vieți; b) furnizarea de facilități igienice adecvate pentru a preveni răspândirea bolilor și pentru a menține sănătatea; c) protejarea vulnerabililor, iar o atenție deosebită s-a acordat copiilor, femeilor, persoanelor în vârstă și altor grupuri vulnerabile pentru a ne asigura că primesc asistența de care au nevoie și sunt protejați de abuz sau exploatare; d) furnizarea de alimente pentru o nutriție adecvată; e) asistență psihologică și socială pentru sănătatea mentală și sprijinul social pentru a ajuta copiii, tinerii, adulții să facă față traumelor și stresului psihologic asociate cu criza.

Î: Ce tipuri de sprijin și resurse au fost oferite de poporul ceh pentru a răspunde nevoilor esențiale ale celor afectați de criză?

Aliona Dumitraș: Au fost alocate resurse financiare pentru servicii și achiziționarea de bunuri de strictă necesitate, precum și resurse umane voluntare pentru activitățile și serviciile desfășurate în țară.

Î: Cum a fost coordonată această inițiativă de ajutor umanitar și care au fost partenerii și organizațiile implicate în aceste eforturi?

Aliona Dumitraș: Inițiativa a fost coordonată de către Ambasada Cehă în Republica Moldova și finanțată de către Ministerul Afacerilor Externe din Republica Cehă. Proiectul a fost implementat de trei organizații. În sud, Centrul Psiho-Social din orașul Vulcănești acoperă întreaga regiune din Sud și gestionează 3 centre regionale pentru refugiați în Cahul, Copceac și Vulcănești, având 600 de beneficiari ucraineni. Centrul Asociației “Fiecare Contribuie pentru Schimbare” din Criuleni sprijină 5 Centre: unul în Taraclia, două în Anenii Noi, unul în UTAG GAGAUZIA și unul în Criuleni, ajutând în total peste 1200 de beneficiari. De asemenea, există un Centru de plasament temporar pentru refugiați, SOS Autism, un centru social și medical SOS Autism. Proiectul a acoperit în total 10 Centre în întreaga țară și 3 servicii after-school, servicii psihopedagogice și de terapie din alte 3 Centre. S-au oferit cursuri de recalificare și formare continuă, iar adulții au fost sprijiniți în găsirea unor locuri de muncă. Au fost furnizate servicii juridice, psihologice și de asistență socială pentru refugiații ucraineni din afara Centrelor, situate în apropierea acestora. În total, peste 2867 de beneficiari au beneficiat de aceste eforturi.

Î: Puteți oferi exemple concrete de proiecte sau acțiuni care au avut un impact semnificativ asupra comunităților de ucraineni?

Ala Ianenco, managera programului de Suport pentru refugiați: Procesul de asistență umanitară a fost un domeniu nou, iar evident au existat multe situații fără precedent și soluții inedite. Numeroase circumstanțe specifice și abordări pentru a depăși dificultățile apărute și pentru a găsi răspunsuri la nevoi au contribuit la îmbunătățirea sistemului de suport. Aceste situații au fost analizate și discutate în detaliu în cadrul diverselor grupuri de lucru, atât la nivel local, cât și național, pentru a stabili modalități eficiente de intervenție și soluții viabile.

În cadrul proiectului susținut de poporul ceh, asistența psihologică și socială a devenit un domeniu deosebit de relevant. Au fost desfășurate activități concrete cu impact semnificativ, precum sprijinul psihologic și social acordat pentru obținerea gradului de dizabilitate pentru un copil cu autism. Pentru a găsi soluții eficiente, s-a desfășurat o muncă intensă în colaborare cu familia timp de 8 luni și cu implicarea mai multor actori, în special partenerul nostru principal, AO „SOS Autism”. Certificatul de dizabilitate obținut este recunoscut și în Ucraina.

Deși inițial se planificase acordarea de suport doar pentru Centrul de plasament pentru refugiați din orașul Criuleni, resursele disponibile au permis extinderea ajutorului și pentru alte 4 centre din țară, situate în orașele Anenii Noi, Comrat și Taraclia, beneficiind peste 500 de persoane.

Specialistele implicate în proiect, pedagoga, psihologele și logopeda, au oferit sprijin pentru 125 de copii în procesul de depășire a traumelor și stresului cauzate de război. De asemenea, au oferit îndrumare familiilor și cadrelor didactice, ceea ce a contribuit semnificativ la procesul de adaptare la viața în comunitate și la integrarea în școli și grădinițe.

Î: Care au fost cele mai mari provocări cu care s-a confruntat echipa de ajutor umanitar în timpul acestui an și cum au fost acestea depășite?

Alexandr Mocan, Directorul Asociației Obștești „Centrul Psiho-Social”: Principala problemă la început a fost lipsa specialiștilor în domeniul umanitar pentru a aborda o situație cu totul nouă pentru întreaga regiune. Norocul a fost că am reușit să facem față acestei provocări destul de rapid, iar problema nu mai este atât de acută acum. Cu toate acestea, este evident că trebuie să ne gândim deja la posibilitatea de a extinde echipa.

Î: Cum ați observat că ajutorul oferit de poporul ceh a influențat și a îmbunătățit viața celor afectați de criză în această perioadă?

Alexandr Mocan: Primul lucru care atrage atenția este modul în care beneficiarii ajutorului se exprimă despre acest proces, cât de sincer îi mulțumesc poporului ceh pentru sprijin și cât de des își aduc aminte de el. Unii dintre refugiați, în special copiii, sunt dezamăgiți că știau foarte puțin despre istoria și cultura Cehiei și acum doresc să „recupereze ce au pierdut”.

Î: În ce mod ați reușit să asigurați că ajutorul oferit este durabil și că contribuie la reconstrucția și îmbunătățirea condițiilor de trai pentru comunitățile ucrainene?

Victoria Secu:În ansamblu, abordarea noastră a fost una holistică, axată pe dezvoltarea durabilă și pe implicarea comunităților pentru a asigura că ajutorul nostru a avut un impact pozitiv și a contribuit la reconstrucția și îmbunătățirea calității vieții pentru comunitățile ucrainene afectate.

  • Am început prin a efectua o evaluare detaliată a nevoilor comunităților afectate din Ucraina pentru a înțelege cu precizie problemele cu care se confruntă. Aceasta ne-a permis să dezvoltăm programe și proiecte adecvate pentru a aborda aceste nevoi.
  • Am colaborat strâns cu organizații locale și autorități pentru a ne asigura că soluțiile dezvoltate sunt relevante și integrate în contextul local. 
  • Am sprijinit procesele de reintegrare pentru persoanele strămutate din Ucraina sau afectate de conflict, contribuind la restabilirea legăturilor sociale și la adaptarea lor în cadrul comunităților gazdă.
  • Continuăm să promovăm incluziunea socială, pacea și solidaritatea.

Î: Cum vedeți că experiența și învățămintele extrase din aceste eforturi pot fi aplicate în viitor pentru a răspunde mai bine la crizele umanitare sau pentru a spori impactul ajutorului?

Alexandr Mocan: Ceea ce a devenit clar în această perioadă dificilă este că niciun specialist umanitar sau social nu ar trebui să aleagă calea cea mai ușoară, consolându-se cu ideea că este mai bine să facă puțin. Munca se construiește atunci când toate elementele echipei se străduiesc să obțină rezultate imediate – pentru că cei care au nevoie au nevoie acum.

Eforturile de ajutor umanitar ale poporului ceh în Republica Moldova au fost remarcabile și au adus beneficii semnificative comunităților ucrainene afectate de criza umanitară. Aceste eforturi demonstrează importanța solidarității internaționale și a cooperării pentru a face față situațiilor dificile și pentru a-i sprijini pe cei în nevoie.

Acest articol este realizat în cadrul Proiectului „Extinderea SOS Autism medical, educațional și servicii sociale pentru refugiații ucraineni”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe prin intermediul Ambasadei Republicii Cehe din Republica Moldova și implementat de Asociația Obștească SOS Autism.
Distribuie articolul: