Mulți părinți sunt frustrați de faptul că al lor copil nu citește suficient de mult sau nu este interesat deloc de lectură. Ei se întreabă ce se poate face pentru a-și ajuta copilul să devină un cititor pasionat.

Răspunsul este simplu: anume tu ca părinte îl poți ajuta pe copil să iubească lectura! Cum? Cu ajutorul acestor 5 sfaturi simple.

  1. Citiți acasă în sânul familiei

Asigură-te că copilul tău te vede citind des. Fie că citești știrile la cafeaua de dimineață, fie că citești o carte sau o revistă de plăcere după-amiaza, important este ca copilul să te vadă citind în mod regulat. Dacă se arată interesat, oferă-i imediat niște carti ilustrate pentru copii din care să aleagă. De asemenea, este important ca copilul să te vadă că obții beneficii de pe urma lecturii, cum ar fi obținerea de informații valoroase despre cum să îngrijești un animal de companie sau pur și simplu te bucuri atunci când citești o carte cu istorioare amuzante. Atunci când copilul te vede cum ți se luminează ochii la noile cunoștințe pe care le-ai dobândit dintr-o carte sau te aude cum izbucnești în râs la cuvintele de pe pagină, el învață să vadă cititul ca pe o experiență pozitivă. Păstrează în casă o varietate de materiale de lectură interesante, inclusiv reviste, broșuri, enciclopedii și carti ilustrate;

  1. Alege împreună cu piciul în ce moment al zilei să citiți

Stabilește un moment și un loc pentru lectura în familie, în care toți membrii familiei vor citi. De exemplu: în fiecare seară, la ora 19.00-20.00, fiecare membru al familiei își alege ceva de citit și petrece timp împreună în sufragerie. Transformă acest moment în ceva special, pregătește o ciocolată caldă sau un alt răsfăț de care să vă bucurați în timp ce citiți toți împreună. Încheie ora cerându-le să împărtășească ce au învățat sau dacă le-au plăcut acele carti copii;

  1. Citiți în locuri neobișnuite

Citește împreună cu copilul într-o varietate de contexte, inclusiv în aer liber. Copilul va învăța să asocieze cititul cu plăcerea.

Așadar, citirea în locuri neobișnuite, cum ar fi sub un copac la umbră într-o zi frumoasă sau pe o bancă din parc, îl va ajuta pe copil să asocieze cititul cu ceva interesant și plăcut. Data viitoare când planifici un picnic sau o excursie în parc sau pe plajă, roagă-l pe copil să aleagă câteva carti pentru copii pe care să le ia cu el. Ia câteva cărți sau reviste proprii, astfel încât să poți citi în același timp.

Ajută-l pe copil să creeze o fortăreață acasă unde să se ascundă și să citească cu o lanternă. Dacă are o căsuță în copac, lasă-l să citească acolo. Nu uita să livrezi lapte și biscuiți unui cititor înfometat în ascunzătoarea sa.

  1. Pune întrebări copilului despre cartea pe care o citește

Pune-i copilului întrebări specifice despre cartea pe care o citește după ce a citit-o și arată un interes real pentru a afla mai multe despre cartea lor. Asigură-te că momentul este potrivit, cum ar fi după prânz, când sunteți mai relaxați ambii. Ia-ți timp pentru a-ți asculta cu adevărat copilul atunci când răspunde.

  1. Creați împreună proiecte

După ce copilul a terminat de citit cartea, creați un proiect legat de carte. De exemplu, confecționați păpuși cu personaje din șosete sau bețișoare de înghețată și organizați un spectacol de păpuși pornind de la o scenă din carte. Faceți un obiect de artizanat legat de tema cărții.

Entuziasmul copilului pentru lectură va crește de zece ori atunci când va ști că va avea un proiect distractiv de făcut după ce termină cartea!

Ca părinte, ajutând copilul să îndrăgească lectura încă de la o vârstă fragedă, îi deschidem ușa către lumea minunată a cunoașterii și imaginației, investind în dezvoltarea sa personală și într-un viitor mai luminos.

Distribuie articolul: