Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, în vârstă de 83 de ani, s-a stins din viață în noaptea de miercuri spre joi, 14 septembrie.

Mircea Snegur s-a născut la 17 ianuarie 1940 în satul Trifăneşti, judeţul Soroca. În 1956, a absolvit Şcoala Medie din satul Frumuşica, raionul Floreşti. A urmat studii superioare la Institutul Agricol din Chişinău, pe care le-a finalizat în 1961. Ulterior, a efectuat o aspirantură la catedra de fitotehnie a aceluiaşi institut în 1972. Specializat în agronomie, el a obținut titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe agricole.

Conform unei biografii publicate pe pagina Președinției, în anii 1961-1968, a activat ca agronom și președinte de colhoz în satul Lunga, raionul Floreşti. Apoi, a ocupat poziții precum director al Stației Experimentale pentru Culturile de Cîmp (1968-1973), șef al Direcţiei principale știinţă agricolă a Ministerului Agriculturii (1973-1978), director general al Asociaţiei Știinţifice de Producţie “Selecţia” și director al Institutului de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Culturilor de Cîmp din orașul Bălţi (1978-1981).

În perioada 1981-1985, a îndeplinit funcția de prim-secretar al Comitetului Raional Edineț al PCM. Din 1985 până în 1989, a ocupat postul de secretar al CC al PCM.

Între 1989 și 1990, a fost președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSS Moldovenești și președinte al Sovietului Suprem al RSS Moldovenești. Din 3 septembrie 1990 până la 1 decembrie 1996, a fost președinte al Republicii Moldova.

Maia Sandu a transmis un mesaj de condoleanțe, pe care l-a postat pe pagina de Facebook:

„Am aflat cu profundă tristețe că în această noapte a decedat Mircea Snegur, primul Președinte al Republicii Moldova. Domnul Snegur a trăit în vremuri istorice și a avut un rol esențial în promovarea independenței, libertății și suveranității Republicii Moldova. Mircea Snegur va rămâne în memoria noastră ca Omul care a stat la leagănul Independenței Republicii Moldova.

Adresez sincere condoleanțe familiei, rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit pe Mircea Snegur.

Ziua înmormântării va fi declarată zi de doliu național și vor fi organizate funeralii cu onoruri de stat.

„Trăiască Moldova independentă!” – cu aceste cuvinte și-a încheiat adresarea domnul Mircea Snegur pe 27 august 1991. Această urare a unit moldovenii în anii de Renaștere națională și ne va ghida și pe noi în construirea unui viitor demn pentru copiii noștri și Republica Moldova.”, a scris președinta.

 

 

Distribuie articolul: