Satul Cioburciu se află în zona Nistrului inferior se află localitatea cu cea mai veche atestare documentară din raion (datat în diverse izvoare cu anii 1405, dar şi mai devreme – pe la 1362). În urma unor săpături arheologice pe teritoriul satului actual au fost descoperite plăci mari de piatră cu inscripții greceşti (datate cu sec. II), dar şi 11 tumuli funerari lăsați de triburile nomade de pe vremea Marilor migrații ale popoarelor pe aceste teritorii.
Cioburciu este o denumire românizată după 1991 a numelui din limba ucraineană Чобурчі. Denumirea satului este în rusă Чобручи, a cărei formă românizată, mai rar folosită, este „Ciobruciu”. Denumirea moldovenească medievală care a dăinuit până în 1812 era „Ciubărciu”, probabil de la „ciubăr”, găleată din doage de lemn cu torți, folosită pentru a scoate apă din puțuri. O altă semnificație a cuvântului poate fi „desiș” sau „hățiș”.
În anul 1535 voievodul Petru Rareş îl numeşte pe Tomşa pârcălab al cetății Cioburciu pentru apărarea satelor de la Nistru, inclusiv Chişinăul Mare (azi Cârnățeni), Talmaza, Răscă-ieți, Purcari, Olăneşti. Denumirea provine, probabil, de la cuvântul „ciubăr” – vas mare făcut din doage de lemn, cu torți din care drumeții îşi potoleau setea. O altă semnificație a cuvântului este „hățiş” sau „loc cu pădure deasă”, precum erau odată aceste locuri.
Este bine ştiut că în Moldova medievală, pe segmentul Nistrului inferior (din raionul actual Ștefan Vodă) existau două centre de putere domnească (Cetatea Palanca şi Pârcălăbia Cioburciu), amplasate pe „Drumul mare moldovenesc” între Tighina şi Cetatea Albă. „Acesta este un sat înfloritor de tătari și valahi, format din cinci sute de case acoperite cu stuf, cu geamie și cu șaptezeci de dughene, fiind sub guvernarea agăi de ţărmuri și făcând parte din ţinutul cetăţii Tighina. O dată pe săptămână are loc aici un mare bazar. Dat fiindcă se află la marginea Nistrului, se găsesc multe vii și livezi”, – aşa scria la 1657 călătorul turc Evlia Celebi. Timpurile s-au schimbat, iar satul a rămas la fel de pitoresc şi bine amenajat.
Sursa textului: SICRO Travel