„Omul sfințește locul” este proverbul care nu-și schimbă valoarea de-a lungul timpului, deși capătă alte valențe și nuanțe. Este în totalmente reprezentativ pentru multe dintre femeile satelor noastre, care constituie forța motrice în comunitățile rurale, purtând pe umeri educația copiilor, grădina și curtea casei, consolidarea unor grupuri de inițiativă, ajutorarea nevoiașilor, atragerea de investiții, toate pe lângă atribuțiile funcțiilor de bază, pe care le au la serviciu.


Cotidianul bibliotecarei Ala Grăjdianu este marcat atât de prezența cărților și a tehnologiilor informaționale, căci, deservește beneficiari de toate vârstele, deci, cu preferințe diferite, cât și a inițiativelor pe care le dezvoltă cu o frecvență de invidiat.
Atunci, când am întrebat-o ce inițiative mai implementează în ultima perioadă, a trebuit să le enumere, ghidându-se de însemnările pe pagina de pe rețelele de socializare, unde sunt promovate. Bibliotecară de formare, este actual directoarea Bibliotecii Publice Obreja Veche, de altfel, unica directoare de bibliotecă dintr-o comunitate rurală din raionul Fălești, titlu obținut în urma evaluării profesionale, în corespundere cu realizările instituției.
Istoriile de succes în proiecte organizate la BP Obreja Veche tocmai de aceea își pot asuma titulatura „de succes”, că depășesc pereții instituției, atrăgând comunitatea, desfășurându-se în formate potrivite pentru diferite vârste.
Bunăoară, ideea de a dezvolta spiritul critic al copiilor și tinerilor din comunitate s-a materializat în cadrul unor ateliere, în care bibliotecara le-a vorbit despre dezinformare și combaterea ei, despre cum să redacteze corect un text, cum să se informeze corect, mizând pe ei ca utilizatori și creatori avizați. Media clubul creat este și o modalitate de a-i proteja de bullying-ul on-line. Cu eticheta la putere, activitățile au fost amplificate și pentru adulți.
De asemenea, după ce a participat într-un program de instruire în domeniul informării alegătorilor, și-a luat timp pentru a transmite cunoștințele tinerei generații.


„Valorile civice se conturează și ele în copilărie, de aceea am căutat să vorbesc despre democrație pe înțelesul copiilor. Am început cu clasele primare, care au aflat istoria alegerilor, semnificația și importanța acestora în dezvoltarea societății. M-a bucurat enorm faptul că în exercițiul de simulare a alegerilor s-au implicat foarte serios”, povestește Ala Grăjdianu.


„De la discriminare la drepturi egale” este întitulată altă inițiativă recentă a bibliotecarei, în cadrul căreia a reușit să realizeze multiple activități, inclusiv pentru eliminarea violenței în bază de gen. În jurul bibliotecarei din sat, se adună și alte grupuri, dornice să soarbă cu nesaț din inspirația și creativitatea, activismul dumneaei.
Așa, cu un titlu sugestiv, a fondat un grup de inițiativă locală, denumit „Femei cu idei”, întrevederile în care finalizează, de obicei, cu activități organizate în comunitate, atenție sporită
fiind acordată salubrizării localității și ajutorării nevoiașilor. Astfel, grație implicării grupului gestionat de bibliotecară, de comun acord cu primara comunei, Zinaida Mocanu, au fost de multiple ori colectate ajutoare, în diverse forme, după caz, pentru familii în situații dificile: cu probleme grave de sănătate, singuratici în etate, cărora le este oferit sprijinul, în corespundere cu necesitățile lor.
Drumurile din sat cunosc pașii bibliotecarei și ale femeilor din grup, căci, de obicei, personal duc ajutoarele sau invită oameni din localitate la bibliotecă, la activități, care finalizează cu vreun prânz, act de caritate, făcut de dumnealor. Cel mai recent, pentru cei care au profesat în domeniul medical, dar acum sunt vârstnici și merită o atenție.
„Femei cu idei” poartă de grijă și membrelor grupului. Așa, periodic, se întrunesc pentru discuții pe subiecte ce contează pentru dumnealor: se adună la o masă rotundă, la care împărtășesc rețete verificate, din produse naturale, tradiționale, invită o medică, care are cunoștințe ample, inclusiv referitoare la plante lecuitoare, și o fac nu oricând, dar în perioada colectării lor, iar din ceaiurile adunate servesc adesea împreună.
Grija față de celelalte femei din comunitate se materializează, grație liderei comunitare, și prin activități în cadrul unor proiecte tematice. Proiectul „Înțelegerea violenței în comunitate” și-a propus promovarea drepturile femeii, dezvoltarea abilităţilor de lider la femeile din localitate şi oferirea servicii socio/psiho/medicale victimelor violenţei domestice, influenţând astfel scăderea numărului cazurilor de violenţă domestică în comunitate.


„Un obiectiv al acestor activități a fost dezvoltarea unor mecanisme de informare, formare, monitorizare şi comunicare pentru prevenirea și combaterea formelor de violență în comunitate și sensibilizarea actorilor comunitari cu privire la sursele, cauzele şi efectele fenomenului de violenţă. După realizarea unor sondaje, am înțeles unde trebuie de acționat – în primul rând, cu informarea. De aceea, am creat un ungheraș de informare cu acces liber și gratuit pentru toți doritorii de a se documenta cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie, promovarea drepturilor femeilor”, precizează Ala Grăjdianu.


Promotoarea valorilor democratice la nivel local este și o membră activă a Grupului de Acțiune Locală „Urmaşii lui Leonardo-Buznea”, prin intermediul căruia încearcă împreună cu colegii să atragă investiții în comună.


„Ala Grăjdianu este o comoară pentru sat, un exemplu de activism civic, de liderism, de implicare. Facem atâtea lucruri frumoase împreună! Recent, a contribuit enorm la scrierea unui proiect important pentru comunitate – „Schimbarea vine de la noi”. Prin intermediul acestui proiect, sunt create oportunități pentru toate grupurile sociale, tineri, femei, persoane social-vulnerabile. Amenajarea spațiului de recreere pentru tineri și adulți a schimbat spre bine situația în localitate în ceea ce privește aspectul estetic, modul de viață sănătos și viziunea despre odihna în spațiul liber la aer curat. Dacă e dorință, cu bani puțini realizezi lucruri mari. Mai rar așa oameni!”, ne spune primara comunei Obreja Veche, Zinaida Mocanu.


În mușuroiul liderei succint descrise, nu e loc pentru zăbavă, și vara copiii au loc în bibliotecă. Biblioteca publică teritorială Obreja Veche, a dat start serviciului „Tabăra de Vară +IT”, cu intenția de a crea o vacanță cu multă mișcare, activități educative și distractive, jocuri în echipă, lecturi în aer liber, concursuri etc.
Au loc la bibliotecă, deoarece au un loc aparte în inima ei, protagonista mărturisindu-ne că dintotdeauna și-a dorit să fie bibliotecară, iar în copii, grație sincerității lor, se regăsește cel mai mult.

Autoare: Mariana Ionel.