Diana are 35 de ani și e născută în satul Văratic, raionul Ialoveni. Și-a făcut studiile la Colegiul Național de Medicină și Farmacie din orașul Chișinău în perioada anilor 2003-2008. Din anul 2008 până în prezent activează la Centrul Sănătatea Reproducerii și Genetică Medicală, secția Sănătatea Reproducerii. Este asistentă medicală. În domeniul ei, sunt plusuri și minusuri. Am dorit să aflăm cum e să fii asistentă medicală în Moldova și cum te poți descurca cu un salariu de 6000 de lei pe lună.

Daniela Gorincioi: Sunteți asistență medicală de 15 ani. De ce ați îmbrățișat această meserie?
Diana Chesea: De mic copil îmi doream asta. Îmi amintesc cum mă jucam cu păpușile și jucăriile de pluș cărora le făceam injecții! Apoi, după ce am absolvit gimnaziul din sat am hotărât să vin la Chișinău și să depun actele la Colegiul De Medicina și Farmacie. Îmi doream la nebunie să devin asistentă medicală. Este o profesie nobilă la care visam mereu să devin un „înger” în halat alb și să-i ajut pe cei bolnavi! Îmi place să le fiu de ajutor tuturor!
DG: Ce responsabilități are o asistentă medicală în Republica Moldova?
DC: Asistenta medicală are multe responsabilități, unele din cele mai importante sunt, de fapt, dragostea față de profesia aleasă, devotamentul și pasiunea pe care trebuie să le aibă în suflet! Trebuie să poți asculta, să poți da un sfat, să poți încuraja pacientul! Totodată, trebuie să-i insufle pacienților încrederea că totul va fi bine! Asistenta medicală trebuie să aibă foarte multă răbdare!

DG: Sunteți angajată la o clinică, unde ajutați cuplurile care își doresc copii. Ajutați la planificarea unei sarcini. Care sunt cauzele infertilității? Ori care sunt cauzele pentru care un cuplu nu pot avea copii pe cale naturală?
DC: Da, la noi vin cupluri care își doresc să planifice o sarcină. Cauzele infertilității sunt multe. De exemplu, sunt boli sexual transmisibile, care nefiind tratate la timp duc la infertilitate. Alte cauze pot fi bolile genetice. Sunt foarte multe cauze. Însă noi facem totul ca să-i ajutăm pe toți care vin la noi. De 15 ani activând aici, întâlnesc perechi care vin să planifice al treilea copil. E plăcut să vezi copii lor care deja sunt mari.

DG: Care sunt testele și analizele pe care le face cuplu?

DC: În primul rând începem cu o consultație la ginecolog, urolog, androlog, apoi se fac un sir de analize hormonale, analize la infecții urogenitale, dar și multe altele.

DG: Ce ar trebui să știe tinerii de azi în ceea ce privește conceperea unui copil?
DC: Tinerii ar trebui să duca un mod de viață sănătos și să aibă grijă de sănătatea lor. Foarte multe boli sexual transmisibile sunt de care mulți din tinerii noștri din păcate nu cunosc.

DG: În timpul iernii, vedem mulți tineri cu gleznele goale. O fi încălzirea globală un factor, dar e frig, totuși. Tinerii sunt conștienți, oare, de pericolele pe care îi pasc aceste glezne goale?
DC: La sigur că nu e bine! Ei nu înțeleg că asta poate duce la mari probleme pe viitor!

DG: Ce programe de sănătate ar trebui implementate pentru tinerii din Moldova?
DC: Ar fi bine cât mai multe informații să cunoască despre bolile sexual transmisibile! Totodată, e bine să se informeze în ceea ce privește protecția ori despre contracepție.

DG: Să faci studii la Universitatea de Medicină e ia nu doar foarte mult timp, dar și multe cunoștințe. Iar la angajare, primești un salariu destul de mic. Cum comentați acest fapt?
DC: Aceasta e problema cea mai mare la moment. Lucrătorii medicali au un salariu foarte mic, taxa de studii este foarte mare. Faci studii la fel, mulți ani, ca în final să ai un salariu de 6 500 de lei. Mulți mă întreabă cum mă descurc cu așa salariu, fiind divorțată și având o fetiță de 7 ani. Fetița mea a finalizat deja clasa întâi la Liceul George Meniuc, profil coregrafic. Și care credeți că este răspunsul meu? Încetișor, dar ne descurcăm! Dar, la drept vorbind… ne descurcăm. Cam greu, dar economisim. Mai renunțăm din gusturi și dorințe, însă, mergem mai departe! La o altă instituție, de exemplu, la privat salariu e mai mare. Pot merge cu ușurință, dar nu! Aici, de ani de zile, m-am obișnuit, m-am atașat de pacienții noștri dragi, de colegii cu care lucrez. Aici e cuibușorul meu și nu îmi pot imagina să las totul. Îmi pare că aș rupe o bucată din mine și aș lăsa-o aici. Nu, nu pot! Sunt prea atașată, prea mult îmi iubesc lucru meu, aici primesc și mă încarc cu energie pe toată ziua.

DG: Ce v-ați dori să facă autoritățile din Republica Moldova în acest sens?
DC: Îmi doresc să avem un salariu mai mare. Atât!

DG: Lucrați într-o instituție medicală de stat. Care e diferența între o instituție de stat și una privată?
DC: Da, lucrez într-o instituție de stat. Diferența este doar una, în opinia mea, salariile sunt diferite!

DG: Ce ar trebui să știe un pacient când se adresează la un specialist de la o instituție de stat în raport cu una privată?
DC: La instituția de stat, prețurile la analize, consultațiile medicilor sunt mult mai convenabile față de instituțiile private!

DG: Ce ați face dacă ați fi ministra Sănătății pentru o lună?
DC: Cred că aș mări salariu lucrătorilor medicali. Aș implementa programe diverse în așa fel încât personalul medical să nu plece peste hotare, dar să dorească să rămână în țara noastră.