Liderul opoziției din Belarus în exil, Svetlana Tikhanovskaya, a avertizat asupra pericolului transferului de arme nucleare din Rusia în „mâna unui dictator nebun” în Belarus, după ce Alexandru Lukașenko a confirmat că primele „rachete și bombe” au sosit în țară, scrie bbc.com.

Doamna Tikhanovskaya, care vorbea cu BBC la Varșovia, i-a acuzat pe politicienii occidentali că „au tăcut” cu privire la prima desfășurare de arme nucleare tactice în afara Rusiei de la prăbușirea URSS în 1991. Lukașenko, liderul autoritar al Belarusului, și-a făcut anunțul într-o discuție în scenă cu un prezentator de televiziune de stat rus, desfășurată undeva în mediul rural din Belarus, cu camioane militare și feronerie plasate cu grijă pe fundal.

Când prezentatorul i-a cerut să-și clarifice declarația – că Belarus a primit deja armele, mai devreme decât se aștepta – Lukașenko a chicotit, de parcă cei doi împărtășeau o glumă. „Nu toate. Treptat”, a spus el.

Lukașenko este văzut ca aliatul cheie al Rusiei, Belarus fiind o rampă de lansare pentru invazia pe scară largă a Ucrainei de către președintele Vladimir Putin în februarie 2022.

În comentariile menite în mod clar să zdruncine aliații Ucrainei din Occident, Lukașenko a subliniat că bombele rusești erau „de trei ori mai puternice” decât cele aruncate de SUA asupra Nagasaki și Hiroshima în al Doilea Război Mondial.

El a adăugat că nu i-a cerut pur și simplu președintelui rus Vladimir Putin armele nucleare.

„I-am cerut înapoi”, a spus el, susținând că are nevoie de ei pentru a fi protejat de agresiunile externe – o amenințare falsă pe care o folosește și pentru a-și justifica reprimarea oricărei opoziții politice.

Lukașenko – care este la putere din 1994 – și-a revendicat victoria în alegerile disputate din 2020, declanșând proteste în masă și o represiune brutală din partea serviciului de securitate KGB din Belarus și a poliției antirevolte.

Svetlana Tikhanovskaya a fugit din Belarus în 2020, după ce a candidat împotriva lui Alexandru Lukașenko la alegerile prezidențiale

Belarus, ca și Ucraina și Kazahstan, a renunțat la arsenalul său nuclear în anii 1990 în schimbul garanțiilor de securitate din partea Rusiei post-sovietice și a Occidentului. Asta face ca aceasta să fie o inversare semnificativă, deși nu există încă nicio dovadă că armele rusești au fost livrate.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat pentru prima dată transferul în martie, subliniind că SUA au desfășurat arme similare în Europa. Mai târziu, el a spus că mutarea va avea loc numai atunci când au fost pregătite locuri de depozitare, dar Alexander Lukașenko spune acum că Belarus are „mai multe locuri de depozitare decât câini din sat” și că mai multe au fost deja renovate.

Moscova spune că va păstra controlul asupra rachetelor, care sunt tactice – nu arme strategice cu rază mai lungă de acțiune.

„Nu plănuiesc să lupt cu SUA… armele tactice sunt în regulă”, a spus domnul Lukașenko. „Și [racheta] Iskander parcurge 500 de kilometri (310 mile) sau mai mult.”

„Această desfășurare nu creează nicio amenințare nouă pentru țările NATO, așa că nu o iau în serios”, a susținut doamna Tikhanovskaya, considerând că țările occidentale nu văd nicio diferență între o rachetă trasă din Rusia sau din Belarus.

Rusia are deja arme nucleare în cea mai vestică regiune Kaliningrad, punând Polonia și statele baltice bine în raza de acțiune.

„Dar Belarus este țara noastră și nu vrem arme nucleare”, a spus doamna Tikhanovskaya. „Acesta este ca ultimul pas pentru a ne păstra independența. Și ei [în Occident] tac despre asta”.

Distribuie articolul: