În Republica Moldova, aproximativ 300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, fiind al doilea cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la femei în Europa. Cancerul de col uterin este frecvent asimptomatic sau simptomele pot sa apară când boala este într-un stadiu avansat.

Cancerul de col uterin este o tumoare care se dezvoltă în celulele ce tapetează colul uterin și apare pe fundalul unor stări precanceroase, adică a displaziilor, numite și leziuni scuamoase intraepiteliale. Aceste stări necesită timp, de regulă între 2 și 5 ani, pentru a se transforma în cancer invaziv propriu-zis. Calificativul generic este și cancerului de col uterin ar fi ”cancerul regretabil”, deoarece prin plasarea oglinzilor în vagin se pot observa lejer aceste procese de fundal, cum sunt endocervicoza/eroziunea sau chiar stările precanceroase și le poți trata înainte să devină cancer cancer.

Cauzele care pot duce la apariția cancerului de col uterin includ:

  • istoric de boli cu transmitere sexuală;
  • virusul papilomului uman, în special subtipul 16 și 18;
  • debutul precoce al vieții sexuale;
  • parteneri sexuali multipli;
  • factori indirecți, așa cum sunt fumatul și anticoncepționalele orale.

Cât de eficiente sunt screeningul și vaccinarea în cancerul de col uterin?

Screeningul cancerului de col uterin este un element foarte important al sistemului de sănătate în orice stat care își dorește să lupte cu această problemă. Screeningul sau controlul profilactic se face prin prelevarea țestului citologic de pe colul uterin (testul Papanicolau) și se recomandă a fi efectuat o dată la 3 ani de către fiecare femeie cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani, conform Programului Național de Screening a Cancerului de Col Uterin.

Vaccinurile contra virusului papilomului uman, la fel, reușesc să preîntâmpine apariția stărilor precanceroase. Argumentele celor ce sunt împotriva vaccinării s-au dovedit a fi neconcludente și le contrazic studiile pe scară largă efectuate în Australia, Canada. S-a demonstrat că incidența stărilor precanceroase ale cervixului a scăzut semnificativ prin vaccinarea adolescenților, atât de sex feminim, cât și masculin. Deci, recomand cu fermitate vaccinurile contra virusului papilomului uman.

Ce semne trebuie să alerteze femeia privind posibila prezență a cancerului de col uterin?

Dacă în stadiile incipiente ale cancerului de col uterin simptomatologia practic lipsește, atunci în stadiile avansate apar:

  • dureri în timpul actului sexual (dispareunie) și/sau eliminări sanguinolente după contact,
  • hemoragii din cauza erodării de către cancer a vaselor sanguine cu instalarea anemiei de divers grad,
  • leucoree – eliminări seroase abundente însoțite de miros neplăcut,
  • dureri pronunțate în bazinul mic din cauza afectării tumorale a terminațiilor nervoase, uneori cu iradiere în membrele inferioare,
  • afectarea sistemului urinar cauzat de compresia de către tumoare a ureterelor care transportă urina din rinichi spre vezica urinară,
  • edeme pronunțate ale membrelor inferioare,
  • pierdere considerabilă în greutate și e vorba de mai multe kg în doar câteva luni.

Cum diagnosticăm patologia?

Controalele periodice sunt foarte importante, acestea constând în prelevarea testului citologic Babeș-Nicolau, testul la HPV (papilomavirus uman), colposcopia cu biopsia țintită (în cazul rezultatului citologic anormal). Țin să subliniez că efectuând regulat aceste controale vom depistă stări precanceroase, pentru că acesta este menirea lor – de a preveni cancerul de col uterin.

 

Distribuie articolul: