Bălți este un oraș cu statut de municipiu, reședința Regiunii de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova. Orașul se află în mijlocul stepei Bălțului, cu un relief de câmpie colinară, la 138 km nord de Chișinău, 65 km de la granița cu România (UE), vama Sculeni, și 120 km de la frontiera cu Ucraina, vama Otaci. Se învecinează cu raioanele Fălești, Glodeni, Rîșcani și Sîngerei. Municipiul Bălți este al treilea centru urban după mărime și populație din Republica Moldova, surclasat de Chișinău și Tiraspol.

La Bălți a fost semnată prima Declarație de Unire a Basarabiei cu România. clădirea în care a fost semnată prima Declarație de Unire a Basarabiei cu România în anul 1918.

Municipiul Bălți se poate bucura de o stradă pietonală, considerată cea mai lungă din Moldova. Distanța străzii pietonale din Bălți este de aproximativ 1.3 km (1.300 de metri).  Strada pietonală începe de la intersecția străzilor Alexandr Pușkin (aici este situată bine-cunoscuta Universitate de Stat „Alecu Russo” și o piață de vechituri) cu strada Independenței (strada pietonală propriu-zisă) și se termină la intersecția străzii Mihai Viteazul. Tot în Bălți, găsim și cea mai mică stradă pietonală cu o distanță de 130 de metri și este situată pe strada „Academician Nicolae Filip”, cavaler al „Ordinului Republicii” şi „Cetăţean de onoare a municipiului Bălţi”.

Într-un cartier din Bălți sunt foste fabrici, semidemolate ori pustii, cu trotuare asemenea, zona Botu – Stefan cel Mare. Intersecțiile din oraș sunt mari au semafoare, insa nicaieri vre-un indicator Spre Centru.

În centrul orașului găsim Catedrala Sf. Nicolae, Statuia lui Ștefan cel Mare, Parcul Municipal. Teatrul Vasile Alecsandri este o clă dire în stil Casa de Cultură, care poarta numele marelui poet român pașoptist.  Tot pe pietonal, găsiți un mini-parc elegant, cu brazi albi impozanți, flori, băncuțe și cu busturile lui Ion Creangă, Mihai Eminescu și Grigore Vieru.

Statuia lui Stefan cel Mare este impozantă, desi nu este foarte mare, îl arată pe marele domnitor cu o mână protejand neamul și țara, iar cu cealaltă ținând o sferă cu cruce, simbolizand, probabil, credința și puterea. Ca și locație, o găsiți în fața Primariei și aproape de Catedrala Sf. Nicolae, pe Bulevardul… Ștefan cel Mare.

Distribuie articolul: