Președintele Vladimir Putin a deschis marți, în Piața Roșie din Moscova, parada de Ziua Victoriei în Rusia, o celebrare bombastică a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, umbrită de eșecurile militare din Ucraina.

Oficialii de la Kiev au declarat că Rusia a tras o duzină de rachete de croazieră asupra capitalei în cursul nopții, la o zi după ce a lansat cel mai mare roi de drone de până acum într-o nouă campanie aeriană care vizează orașele ucrainene.

În discursul său, Vladimir Putin continuă să susțină că țara sa luptă pentru a se„ apăra” și acuză Occidentul.

„Un adevărat război” este purtat împotriva Rusiei, a declarat Putin la parada de la Moscova. Vladimir Putin a acuzat liderii occidentali că „au semănat ură și rusofobie” în discursul său tradițional de Ziua Victoriei, care marchează victoria asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Un adevărat război este purtat împotriva patriei noastre”, a declarat Putin în fața trupelor ruse adunate în Piața Roșie din inima Moscovei, la mai bine de un an după ce a lansat invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Astăzi, civilizația se află din nou la un moment de cotitură decisiv. Un adevărat război a fost declanșat împotriva patriei noastre. Am respins terorismul internațional, îi vom proteja pe locuitorii din Donbas, ne vom asigura securitatea.

Rusia organizează parade restrânse de Ziua Victoriei pe fondul preocupărilor de securitate. Moscova și alte orașe rusești găzduiesc parade militare și alte festivități pentru a marca Ziua Victoriei, cea mai mare sărbătoare a Rusiei, care în acest an a fost umbrită semnificativ de războiul din Ucraina.

Foto: The Guardian

Cel puțin 21 de orașe rusești au anulat paradele tradiționale – elementul de bază al sărbătorilor din întreaga Rusie – pentru prima dată în ultimii ani. Procesiunile Regimentului Nemuritor, în care mulțimile ies pe străzi ținând în mâini portretele rudelor care au murit sau au servit în cel de-al Doilea Război Mondial – un alt pilon al sărbătorii – au fost, de asemenea, anulate în mai multe locuri.

Oficialii regionali au dat vina pe probleme de securitate nespecificate. Unii au speculat, totuși, că motivul care a stat la baza anulării marșurilor Regimentului Nemuritorilor a fost faptul că rușii ar putea aduce la aceste procesiuni portrete ale rudelor care au murit în Ucraina, ilustrând amploarea pierderilor Rusiei în conflictul prelungit.

 

Șefa UE, Ursula von der Leyen, a sosit la Kiev pentru a marca celebrarea Zilei Europei pentru pace și unitate, concepută ca o replică simbolică la parada anuală a Moscovei de Ziua Victoriei.

Președinta Comisiei Europene a călătorit cu un tren de noapte din Polonia pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și pentru a lucra la demersurile Ucrainei în vederea unei eventuale aderări la UE.

Distribuie articolul: