Judecătorii trebuie să evite localurile cu o reputaţie proastă, relaţiile cu persoanele aflate în conflict cu legea, sunt obligaţi să declare conflictul de interese şi să nu participe la evenimente politice. Acestea sunt câteva din prevederile incluse în Codul de Etică şi de Conduită Profesională al Judecătorului, aprobat recent de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). În timp ce, conducerea CSM consideră că măsurile noi sunt mult mai restrictive şi vor consolida integritatea judecătorilor, unii experţi sunt de părere că despre rezultate importante se va putea vorbi doar când judecătorii vor fi sancţionaţi dur pentru folosirea standardelor duble la aplicarea legii.

Codul nou, discutat şi aprobat în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor (AGJ), la 11 septembrie curent, include un set de principii şi norme de comportament, pe care magistraţii trebuie să le respecte în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu şi în afara acestora.

Judecătorul nu poate folosi statutul profesional în interes personal

În Cod se specifică faptul că judecătorul și membrii familiei lui nu pot folosi statutul profesional pentru obținerea unor beneficii materiale în scopuri personale, inclusiv în raport cu instituţiile publice și cele financiare, de exemplu, pentru obținerea unor credite, împrumuturi, granturi etc.

În Codul precedent judecătorii nu erau obligaţi să declare conflictul de interese ce ar pune la îndoială independența și integritatea lor, iar în cel actual trebuie să facă acest lucru. Aceste circumstanțe îi vizează nu doar pe ei ci şi membrii familiilor lor. Dacă apare o astfel de situaţie, judecătorul trebuie să renunțe la examinarea dosarului.

Atât în codul vechi, cât şi în cel nou este interzisă activitatea politică a magistraţilor. Judecătorii nu au dreptul să fie membri de partid și să facă agitație politică. Activitatea antreprenorială este şi ea interzisă, dar judecătorul poate să facă investiţii financiare în diferite companii, dar să nu exercite funcții de conducere în sectorul comercial.

Preşedintele CSM, Victor Micu, a menţionat că măsurile noi sunt mult mai restrictive şi vor consolida integritatea judecătorilor. El a adăugat: „Funcția îl obligă pe judecător să se mențină în anumite limite. Judecătorul trebuie să fie gata de critici și să aibă un comportament decent nu doar în cabinetul de serviciu sau în sala de ședințe, dar și în afara instanței judiciare.”

Experţii în drept văd schimbarea pozitivă doar după ce judecătorii vor fi criticaţi şi sancţionaţi

Deşi Codul are mai multe restricţii pentru judecători, totuşi documentul reglementează toleranţă între magistraţi. Documentul prevede că judecătorii trebuie să evite atât declarațiile critice în adresa colegilor, cât și acuzațiile de neprofesionalism. Cu această prevedere, însă, nu a fost de acord Teo Cârnaţ, membru CSM. El a adresat câteva întrebări autorilor codului nou, dar care au rămas fără răspuns şi susţinere din partea  colegilor: „Cine dacă nu judecătorul va povesti despre faptul că un coleg vine la lucru în stare de ebrietate sau îmbrăcat murdar? Sau despre faptul că este corupt, sau că frecventează barurile într-o companie dubioasă?”

Unii experţi în drept sunt de părere că  acest cod nu va schimba opinia negativă a societăţii faţă de magistraţi. Avocata Violeta Gaşiţoi a precizat următoarele: „Nici un cod deontologic nu va schimba percepția cetățenilor despre justiţie. Percepția trebuie schimbată prin integritate. Vom avea judecători sută la sută integri, doar atunci când CSM va sancționa judecătorii pentru aplicarea standardelor duble la aplicarea legii, doar atunci când vor fi  instituite precedente judiciare. Percepția trebuie schimbată nu prin legi, ci prin fapte concrete.

Magistraţii care nu vor respecta prevederile Codului, vor fi pedepsiți de către CSM, prin aplicarea sancţinilor disciplinare, inclusiv prin sistarea înainte de termen a mandatului de judecător.

Lilia Zaharia

Legenda foto

Magistraţii adoptă Codul de etică şi de conduită profesională a judecătorului, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor. 

Sursa: csm.md

 P

Distribuie articolul: