Ce e fericirea? O stare la care aspirăm fiecare dintre noi. Nu uitați că fericire e în lucruri mici. Vrem să avem un  job care ne place, o relație care ne oferă confortul emoțional necesar și prieteni adevărați. Fiecare are rețeta sa a fericirii.  Cu ocazia Zilei Internaționale a Fericirii a fost publicat clasamentul celor mai fericite țări. Potrivit clasamentului World Happiness Report, pentru al 6-lea an consecutiv, cea mai fericită țară e Finlanda. Republica Moldova e pe locul 63, iar România, pe locul 24.

Fericirea și bunăstarea a fost măsurată prin sondaje privind  satisfacția oamenilor privind viața lor. Criteriile de clasificare sunt: nivelul corupției, generozitatea, sănătatea, libertatea și veniturile.

Pe 12 iulie 2012 Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția 66/281, proclamând
20 martie  ca Ziua Internațională a Fericirii. De atunci, din ce în ce mai mulți oameni au ajuns să creadă că succesul unei țări ar trebui să fie apreciat în funcție de fericirea cetățenilor. Există, de asemenea, un consens tot mai mare cu privire la modul în care ar trebui măsurată fericirea. Acest consens înseamnă că fericirea națională poate deveni acum un obiectiv pentru guverne.

Conform raportului,  bunăvoința este cu aproximativ 25% mai mare decât era înainte de pandemie.

„Benevolența față de ceilalți, în special ajutarea străinilor, care a crescut dramatic în 2021, a rămas ridicată în 2022”, a declarat John Helliwell, unul dintre autorii Raportului Mondial al Fericirii, într-un interviu acordat CNN.

Iar fericirea globală nu a fost afectată în cei trei ani de pandemie Covid-19.

„Chiar și în acești ani dificili, emoțiile pozitive au rămas de două ori mai răspândite decât cele negative, iar sentimentele de sprijin social pozitiv au fost de două ori mai puternice decât cele de singurătate”, a declarat Helliwell într-un comunicat de presă.

Națiunile cele mai nefericite

La coada listei se află Afganistanul, pe locul 137. Libanul se află cu o poziție mai sus, pe locul 136. Evaluarea medie a vieții în aceste țări este cu peste cinci puncte mai mică (pe o scară de la 0 la 10) decât în cele mai fericite 10 țări.

Invazia Rusiei în Ucraina a pus ambele țări foarte mult în centrul atenției la nivel mondial în momentul publicării raportului 2022.

Bunăstarea în Ucraina a fost cu siguranță afectată, dar în ciuda amplorii suferinței și a pagubelor din Ucraina, evaluările vieții în septembrie 2022 au rămas mai mari decât în urma anexării din 2014, „susținute acum de un sentiment mai puternic de scop comun, de bunăvoință și de încredere în conducerea ucraineană”, se arată în raport.

Încrederea în guvernele lor a crescut în ambele țări în 2022, precizează sondajul, „dar mult mai mult în Ucraina decât în Rusia”.

În clasamentul din acest an, Rusia este pe locul 70, iar Ucraina pe locul 92.

Distribuie articolul: