Prima lecție pe care toți trebuie să o învățăm la școala auto e că putem deveni ucigași. La lecțiile de teorie de la școala auto, profesorul mereu accentua că trebuie să fim atenți și să respectăm regulile de circulație dacă nu vrem să ne distrugem propria viață și să devenim niște criminali.

Trebuie să înțelegem că o clipă de neatenție, viteza mare, vorbitul la telefon poate provoca un accident. În timpul orelor de la școala auto, am observat că șoferii din oraș sunt agresivi și nerăbdători. Aceștia încalcă regulamentul rutier. Da, recunosc, șoferii, în sfârșit, au învățat să se oprească la trecerea pentru pietoni.

Orice șofer ar trebui să în înțeleagă că  nu trebuie să circule cu o viteză mare prin oraș. Am văzut atâția care circulau cu o viteză excesivă prin oraș. Aceștia își pun viața lor și a altora în pericol. Da, ne grăbim spre casă, însă, haideți să facem tot posibilul ca să nu ajungem la spital sau la închisoare atunci când conducem mașina.

Majoritatea șoferilor nu au răbdare și pare că au alergie la regulile de circulație. Sigur ați văzut în trafic șoferi care nu acordă prioritate nici pietonilor, nici altor mașini, care conduc agresiv și consideră că doar ei pot conduce.

Atunci când voi avea permis și mașină, îmi voi spune de fiecare dată că sunt un potențial ucigaș atunci când conduc. Astfel, voi respecta regulile și mă voi asigura că nu pun în pericol viața mea și a altora. E important să înțelgem că regulile există pentru ca să eviți accidentele. Că mașina nu e doar o necesitate, care ne face viața mai ușoară, dar și un obiect care ne poate omorî.

Recent, tânara Marcela Paladi a rămas fără picioare din cauza că a fost strivită de o mașină. Cazul ei este un alt exemplu al iresponsabilității șoferilor. Ce am putea face pentru a evita astfel de accidente? Evident că pedepsele trebuie să fie mai dure și amenzile mult mai mari pentru cei ce depășesc limita de viteză.

La lecțiile auto, instructorul meu îmi tot repetă și accentuează că trebuie să respect regulile. Când îi spuneam că șoferii oricum fac ce vor pe drumurile noastre, el îmi răspundea: Nu trebuie să fii ca ei. Instructorii depun mult efort ca să ne învețe să fim șoferi responsabili.

Potrivit 112, de la începutul lunii ianuarie până pe 12 ianuarie 2023, la numărul de urgență 112 se înregistrează o medie de 54 de accidente rutiere, timp de 24 de ore. Din totalul de 589 de solicitări, se înregistrează 450 de cazuri privind accidentele rutiere neînsemnate, 39 de accidente cu implicarea pietonilor, 35 de cazuri – tamponare în obstacol, 32 de accidente cu persoane traumatizate, 11 cazuri legate de tamponare animale, 2 accidente cu persoane decedate, 2 cazuri de accidente cu transport public.

Dragi șoferi, vă rog, aveți grijă de voi și de ceilalți. Nu vă grăbiți. Nu fiți agresivi. Evitați să deveniți ucigași de destine și de vieți.

Distribuie articolul: