Taisia Gîrlea Crudu a fost într-o călătorie în Cuba, o țară misterioasă și a contrastelor de ce nu. Ce impresii i-a lăsat și ce ar trebui să știm dacă ne decidem să mergem în vacanță în această țară, aflăm împreună în interviu. 

Daniela Gorincioi: Ai fost într-o vacanță în Cuba. De ce ai ales Cuba?
Taisia Gîrlea Crudu: Cu vreo șapte luni în urmă vizitasem Republica Dominicană și ne-am îndrăgostit de coasta Caraibelor. De-aceea, pentru luna de miere am zis că alegem o destinație similară.
DG: Stai în Londra. Cât a durat călătoria din Londra până în Cuba?
TGC: Zborul a fost Manchester -Varadero și a durat aproape 9 ore.
DG: Ce ai vizitat în Cuba?
TGC: Ne place să descoperim locuri noi, o altă cultură, dar și eram siguri cu nu aveam cum s-o dăm în bară alegând o plajă din Caraibe, atunci când în Europa e iarnă.
DG: Ce te-a impresionat în această țară?
TGC: Desigur cea mai frumoasă este plaja, cu nisip alb și apă azurie. Dar ceea ce m-a marcat au fost mașinile retro care circulă pe străzile Cubei. Acolo practic nu vezi mașini cu o vârstă “minoră”.
DG: Cuba e o țară controversată. Ai avut nevoie de viză ca să ajungi acolo?
TGC: Da, a fost nevoie de viză, însă se obține foarte ușor. Am achitat vreo 27 lire sterline de persoană.
DG: Ce trebuie să știe un călător care vrea să meargă în Cuba?
TGC: Serviciul hotelier lasă de dorit, de-aceea optați mereu pentru un hotel nu mai mic de 5 stele. Există ghizi pentru turiști vorbitori de limba rusă. Excursiile procurate pe plaja sunt mai ieftine decât cele propuse de agențiile de turism din hotel.

DG: În ceea ce privește banii – trebuie să ai la tine dolari sau euro?
TGC: Am fost surprinși să descoperim că pentru cubanezi monedele: dolari, euro sau lira sterlină sunt apreciate la fel și deci se acceptă plata în oricare din valutele menționate. Când îți zic prețul menționează doar suma, nu și moneda, achiți cu ce ai. Deci, v-aș sfătui să verificați cursul valutar înainte de plecare și să vă luați valuta cu valoarea cea mai mică.
DG: Varadero este o destinație turistică cunoscută, este un orășel pe plajă. Cum este această locație, de fapt?
TGC: Este un orășel în care nu prea vezi localnici, așa cum scopul său este unul turistic. Plajele din Varadero sunt considerate printre cele mai frumoase din lume. Și este un oraș destul de sigur. La fel, aici găsești în mici piețe obiecte handmade la prețuri accesibile.
DG: Să vorbim un pic despre capitala țării, Havana. Cum este Havana? Ce obiective turistice ați văzut?
TGC: Mi-a plăcut Havana. Noi am luat un ghid particular care ne-a plimbat prin cele mai importante locuri turistice ale capitalei. Am văzut faimoasa Piață a Revoluției, Capitoliul, de o frumusețe rară. Am vizitat și mai multe scuaruri în care aveau loc diferite reprezentații, barul lui Hemingway, statuia lui Isus, casa lui Che Guevara. De-asemenea am văzut și Monumentul victimelor, cel al Cerșetorului, Viaje fantastico și altele.
DG: Cum ți-au părut cubanezii?
TGC: Niște oameni foarte pozitivi, care în pofida sărăciei în care trăiesc sunt fericiți cu viața pe care o au.
DG: Ce bucate tradiționale cubaneze ai mâncat?
TGC: Hotelul nostru ca și celelalte all-inclusiv oferea mai mult mâncare internațională decât locală, însă am profitat din plin de fructe de mare precum diferite tipuri de scoici, homari etc.

Distribuie articolul: