Zeci de mii de oameni au fost uciși și alte zeci au fost răniți în urma unui cutremur uriaș care a lovit sud-estul Turciei, lângă granița cu Siria, la primele ore ale dimineții de luni. Cutremurul, care a lovit în apropierea orașului Gaziantep, a fost urmat îndeaproape de numeroase replici – inclusiv un cutremur care a fost aproape la fel de mare ca primul.

De ce a fost atât de mortal?
Primul cutremur a fost mare – s-a înregistrat ca 7,8, clasificat drept „major” pe scara oficială de magnitudine. S-a rupt de-a lungul a aproximativ 100 km (62 de mile) de falie, provocând daune grave clădirilor din apropierea faliei.

Sursa imaginii: INGV

Prof. Joanna Faure Walker, șeful Institutului pentru Reducerea Riscurilor și a Dezastrelor de la University College London, a declarat: „Dintre cele mai mortale cutremure din un an dat, doar două din ultimii 10 ani au fost de magnitudine echivalentă și patru în ultimii 10 ani.”

Dar nu numai puterea cutremurului provoacă devastare.

Acest incident a avut loc la primele ore ale dimineții, când oamenii se aflau înăuntru și dormeau.

Soliditatea clădirilor este, de asemenea, un factor.

Dr. Carmen Solana, cititor în vulcanologie și comunicare a riscurilor la Universitatea din Portsmouth, spune: „Infrastructura rezistentă este, din păcate, neregulată în sudul Turciei și în special în Siria, așa că salvarea de vieți acum se bazează în mare parte pe răspuns. Următoarele 24 de ore sunt cruciale pentru a găsi supraviețuitori. . După 48 de ore numărul supravieţuitorilor scade enorm.” Aceasta a fost o regiune în care nu a existat un cutremur major de mai mult de 200 de ani sau niciun semn de avertizare, astfel încât nivelul de pregătire ar fi mai mic decât pentru o regiune care era mai obișnuită să facă față cutremurelor.

Sursa: google, Getty

Ce a provocat cutremurul?
Scoarța terestră este formată din bucăți separate, numite plăci, care se cuibăresc una lângă alta.

Aceste plăci încearcă adesea să se miște, dar sunt împiedicate de frecarea de frecare cu una alăturată. Dar uneori presiunea crește până când o placă se zvâcnește brusc, provocând mișcarea suprafeței.

În acest caz, placa arabă se mișca spre nord și se zdrobi pe placa anatoliană.

Frecarea plăcilor a fost responsabilă pentru cutremure foarte dăunătoare în trecut.

La 13 august 1822, a provocat un cutremur cu magnitudinea de 7,4, mult mai mică decât magnitudinea de 7,8 înregistrată luni.

Chiar și așa, cutremurul din secolul al XIX-lea a dus la pagube imense orașelor din zonă, cu 7.000 de morți înregistrate numai în orașul Alep. Replicile dăunătoare au continuat aproape un an.

Au existat deja mai multe replici în urma cutremurului actual, iar oamenii de știință se așteaptă ca acesta să urmeze aceeași tendință ca și precedentul mare din regiune.

Cum se măsoară cutremurele?
Ele sunt măsurate pe o scară numită Scala Magnitudinei Momentului (Mw). Aceasta a înlocuit mai bine cunoscuta scară Richter, considerată acum învechită și mai puțin precisă.

Numărul atribuit unui cutremur reprezintă o combinație a distanței pe care s-a deplasat linia de falie și a forței care a deplasat-o.

Un tremor de 2,5 sau mai puțin de obicei nu poate fi simțit, dar poate fi detectat de instrumente. Cutremurele de până la cinci sunt resimțite și provoacă pagube minore. Cutremurul turcesc de la 7,8 este clasificat ca fiind major și provoacă de obicei pagube grave, așa cum a făcut și în acest caz.

Orice lucru peste 8 cauzează daune catastrofale și poate distruge total comunitățile din centrul său.

 

Cum se compară acest lucru cu alte cutremure mari?
La 26 decembrie 2004, unul dintre cele mai mari cutremure înregistrate vreodată a lovit coasta Indoneziei, declanșând un tsunami care a măturat comunități întregi din jurul Oceanului Indian.

Cutremurul de 9,1 grade a ucis aproximativ 228.000 de oameni.

Un alt cutremur – în largul coastei Japoniei în 2011 – a avut magnitudinea 9 și a provocat pagube larg răspândite pe uscat și a provocat un tsunami. A dus la un accident major la centrala nucleară Fukushima de-a lungul coastei.

Cel mai mare cutremur din vreodată a înregistrat 9,5 și a fost înregistrat în Chile în 1960.