În urma cutremurului care a avut loc recent în Siria și Turcia, comunitatea internațională a sărit în ajutorul celor două țări afectate. Dar ce este Siria?

1. În istoria veche, Siria modernă, Libanul şi Israelul făceau parte dintr-o regiune pe care mesopotamienii o denumiseră Eber Nari, care apare şi în vechiul testament sau în rapoartele scribilor asirieni şi perşi. În legătură cu denumirea de Siria, există mai multe ipoteze: una dintre ele îl are în vizor pe Herodot, care utiliza termenul de Assyria pentru toată Mesopotamia, iar după căderea imperiului assyrian în 612 a.Hr., partea de vest a continuat să poarte această denumire până la instalarea imperiului seleucid când a devenit Siria. Pe de altă parte, numele ar putea fi de origine semitică, localnicii numiţi siryoni din cauza armurii cu zale (siryon) sau s-ar putea referi la muntele Hermon, Siryon în limba siddonă, care separa Eber Nari de Fenicia.

2. Cele mai importante aşezări din Siria antică erau oraşele Mari şi Ebla, fondate în mileniile 5 respectiv 3 a. Hr.

3. Siria este o tara din Orientul Mijlociu, de-a lungul coastei Marii Mediterane. Avand o populatie de 22 de milioane de persoane, este foarte diversa etnic si religios, insa majoritatea sirienilor sunt arabi si sunniti. Granitele Siriei moderne au fost trasate de puterile coloniale europene in anii 1920.

4. Ştiaţi că… Cea mai veche capitală a lumii este oraşul Damasc? Damasc este capitala Siriei având o vechime de peste 9.000 ani, iar oraşul a fost cucerit de romani, bizantini…

5. Sirienii au experimentat cea mai lungă perioadă de lege marțială din istorie, trăind acest regim vreme de 48 de ani, din 1963 până în 2011.

6. Înainte de război, Siria era frecventată de mulți turiști, datorită siturilor sale arheologice. Damasc și Alep făceau cândva parte din principalele atracții turistice, responsabile pentru 5% din PIB (Produsul Intern Brut) al Siriei, totodată oferindule sirienilor și 270.000 de locuri de muncă. Așadar, protestele din 2011,   care s-au transformat într-un război civil, au fost un eveniment șocant și sfâșietor pentru sirieni, dar și pentru turiști, rezultând în colpasul economiei din Siria.

 

Sursa pozelor: historia.ro