Stela Moldovanu este mamă a trei copii și mama ramelor pentru tablouri din Moldova, de mai bine de 10 ani deja. Antreprenoarea este o fire foarte creativă, dar și perseverentă și hotărâtă în tot ceea ce face. Stela ne-a recunoscut că nu îi place strada Ismail din Chișinău... Iar pentru că este o visătoare, fondatoarea art-salon molDeco și membra AFAM, e optimistă totuși în ceea ce privește viitorul arhitectural și organizatoric al orașului nostru drag.

Că nu-i copilărie fără circ

Eu am crescut la țară, iar cea mai memorabilă amintire despre Chișinău rămâne a fi Circul. Am și poze din diferite perioade ale școlii, împreună cu colegii de clasă, din excursiile pe care le aveam împreună la spectacole, fie iarna, în perioada sărbătorilor, fie cu alte ocazii. Aveam toți niște ochi atât de entuziasmați… iar amintirile sunt încă foarte vii!

A fost dragoste la prima vedere

M-am mutat la Chișinău când am devenit studentă, în 1993, și am rămas probabil pentru totdeauna. A fost un fel de dragoste de la prima vedere. Facultatea mea, de Litere, era în cel mai vechi bloc al Universității, cu săli largi de studii, cu tavane înalte și multă lumină. Mi se părea atunci că învăț în cea mai frumoasă instituție din univers.

Ador concertele clasice în aer liber și urăsc strada Ismail

Îmi plac aleile verzi din Centrul orașului. Îmi plac clădirile  în care mai descopăr urme din arhitectura din perioada lui Carol Schmidt, tot mai puține din păcate. Îmi place curățenia de dimineață și mirosul după ploaie. Îmi plac concertele de muzică clasică în aer liber și tangourile cu fanfară din grădina publică Ștefan cel Mare.

Nu-mi place că nu există un parc destinat copiilor. Unul adevărat, cu ocupații pentru copii deștepți. Nu-mi place că nu există măcar o minimă cerință pentru respectarea normelor arhitecturale, care prevăd un anumit spațiu între blocuri, obligativitatea spațiilor de joacă sau a parcărilor etc. Nu-mi place strada Ismail, o consider chiar de o urâțenie antologică, mai ales de la Ștefan cel Mare în jos.

 

3 lucruri stringente de rezolvat în Chișinău

Parcările, veceurile publice, gheretele! Parcări ne trebuie multe, de dorit supraetajate și cu plată. Veceurile publice ar trebui să fie construcții capitale, cu apă și săpun, nu din astea bioputuroase. Gheretele mi-ar plăcea să fie doar pe timpul târgurilor de Crăciun, Paști sau la alte sărbători, demontabile, toate la fel, puse la dispoziție de Primărie.

Studenția – cea mai romantică perioadă a vieții mele

Pe timpul studenției mergeam săptămânal în Cimitirul Armenesc, lângă mormântul lui Alexe Mateevici, la cenaclul „George Bacovia”. Era un refugiu al unui grup de studenți de la Litere și Jurnalism, în care se recitau poezii și se cânta la chitară până seara târziu. A fost cea mai romantică perioadă a vieții mele, în care scriam mesaje pe frunze, cu ceară de la lumânări… O bună parte din colegii mei de atunci au plecat mai apoi la studii în România, iar de acolo și mai departe. Alții au devenit jurnaliști cunoscuți în mass-media de la noi. Cert este că Cimitirul Armenesc a rămas pentru mine cel mai sensibil loc din Chișinău.

Să oferim copiilor noștri un mediu curățit de hidoșenii arhitecturale

Am la moment două spații comerciale, saloanele „molDeco”, prin care încerc să promovez cultura noastră și să dezvolt partea estetică a orașului. Dincolo de taxele și impozitele pe care le achităm, mi se pare esențial să contribuim fiecare la locul său de muncă pentru ca fața orașului nostru să fie atractivă din punct de vedere estetic, atât pentru turiștii din afară, cât și pentru noi înșine. Îmi doresc să putem oferi copiilor noștri un mediu frumos, curățit de hidoșenii arhitecturale. Cu regret, mi se pare tot mai greu de realizat acest lucru și nu înțeleg de ce nu se gândesc autoritățile abilitate acum ce vom lăsa drept moștenire generațiilor viitoare.

Vreau un Chișinău cu circ și grădină zoologică adevărată

În visul meu roz, Chișinăul va fi la fel de verde, cu transport public fără maxitaxi-uri,  cu mai multe galerii de artă și magazine de suvenire autentice, cu mai multe flori și parcuri de distracții. Cu un Circ și o Grădină zoologică adevărate. Cu festivaluri care să trezească interesul în toată lumea. Cu stadioane, piscine, cluburi de interese pentru diferite vârste și ocupații. Cu oameni care se implică mai mult în cauze sociale.

Proiectul „Chișinău – orașul sufletului meu” este realizat de Revista EA.md în parteneriat cu Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM) și este dedicat Sărbătorii Hramul Orașului Chișinău.