Popescu Mihaela e o femeie curajoasă și ambițioasă. Aceasta luptă pentru viitorul țării ei, fiind o membră activă a societății. E o femeie care mă inspiră și îmi oferă lecții de activism civic. Ea nu și-a pierdut curajul și continuă să fie o portavoce a societății din Republica Moldova.

Recent, acesta, împreună cu echipa ei a fondat Partidul Național Moldovenesc. Deoarece încurajăm implicarea femeilor în politică, am decis să o întrebăm pe Mihaela despre noul partid și ideile pe care acesta le are. Actualmente e membru al biroului național politic al Partidului Național Moldovenesc (PNM) și membru în comisia de cenzori al acestuia.

  1. În Republica Moldova sunt o mulțime de partide. De ce crezi că e nevoie de un nou partid?

Popescu Mihaela: Da, în Republica Moldova sunt o mulțime de partide, aveți perfectă dreptate și asta o tot auzim de ceva timp. Dacă avem o mulțime de partide, cum se face că rămânem nemulțumiți de ce au făcut, sau continuă să facă? De ce ne dezamăgim și tot cu acest reproș continuăm?

Am decis după mai bine de 30 de ani de dezamăgire să nu mai rămânem spectatori nemulțumiți, să nu ne plângem doar, ci să ne implicăm direct pentru a aduce noi percepții, propuneri, implementări pentru a produce etapă cu etapă schimbarea pe care o așteptăm noi toți, cetățenii acestei țări. Iată de asta consider că este nevoie să vină un nou suflu în politica moldovenească. Tineri cu demnitate, patrioți și care nu au mai avut absolut nici o tangență cu fostele guvernări.

La fel mai cred că Moldova are nevoie de Partidul Național Moldovenesc, anume pentru că-i  lipsește o abordare politică națională autentică, cu respectarea dreptului fiecărui cetățean la autoidentificare etnică, consolidarea tuturor etniilor pentru a face o societate puternică și a ridica țara din prăpastie.

Iar scopul fondării Partidului Național Moldovenesc constă anume în consolidarea și fortificarea intereselor naționale, sporirea bunăstării materiale și spirituale ale cetățenilor Republicii Moldova.

  1. Cum ai descrie situația politică actuală?

Popescu Mihaela: Depresivă și anemică. Efectiv nu se întâmplă nimic consistent. În timp ce toate țările din Europa evoluează frumos, se dezvoltă, la noi actuala clasă politică stă și se joacă de-a țara.

Am văzut cu toții în aceste decenii cum politica în țara noastră a fost organizată de forțe obscure din exterior, cât și cele din țară, având ca doctrină corupția absolută și sărăcirea Republicii Moldova inclusiv pe aspectul intelectualității, pentru a o putea controla mai ușor. Iar astăzi electoratul poate fi ”cumpărat” cu o pungă de mâncare. Nu este normal să asistăm la așa ceva în 2023. Așadar ne implicăm direct și determinat pentru a schimbat aceste aspecte.

Nu mai vrem să facă alții politică în țara noastră.

  1. Din ce în ce mai multe femei au funcții importante în politică.  Totuși, majoritatea politicienilor sunt bărbați. Ce trebuie să facem ca să încurajăm femeile să se implice în politică?

Popescu Mihaela: Atunci când vom acționa în bază de competențe și nu de gen, cred că vom avea cele mai funcționale sisteme pe toate domeniile. Iar politica e și despre asta despre funcționalitatea bună a sistemelor, de unde evident nu poate lipsi femeia. Și nu doar din motivul că este foarte importantă egalitatea de gen, dar pentru că mai ales femeia poate fi catalizatorul la inițiative cu impact social. Femeile din Republica Moldova pot și trebuie să-și asume dreptul la putere. Sunt responsabile, luptătoare, muncesc în atingerea obiectivelor, consider că sunt mai puțin expuse față de fenomenul corupție. Astăzi avem o reprezentare a femeilor în consiliile raionale şi locale, precum şi în Legislativ și Executiv și știm că în ultimii ani este într-o continuă creștere, aflarea acestora în structurile decizionale nu poate fi anticipată în cadrul alegerilor care vor urma, deoarece depinde, în mare măsură, de modul în care egalitatea de gen este percepută de fiecare partid politic. Este important și rolul cetățeanului, pentru că el, prin dreptul său de exercitare a votului, poate decide dacă dorește să promoveze mai mult femeile în politică și la aportul femeii la puterea decizională. De asemenea, este important de accentuat faptul că, dincolo de cifrele în creștere privind participarea femeilor în actul decizional, este destul de complicat a estima participarea reală a acestora la luarea de facto a deciziilor în diverse structuri.

Mă voi implica activ alături de echipa Partidului Național Moldovenesc, care ne oferă nouă femeilor o platformă democratică și transparentă de implicare în viața politică, să comunicăm fiecărui cetățean că atunci când urmează să expună votul în cadrul unui scrutin electoral, să urmărească, analizeze și cântărească bine fiecare program politic al actorilor care participă la alegeri, ce rol, oportunități oferă femeilor. La fel să acorde șansa acestora de a ajunge la putere. Prin vot se pot schimba multe. Femeile care vor avea acces la actul decizional și care își vor face bine treaba vor deveni un exemplu pentru alte femei să se implice în activitatea politică.

  1. Ce ai dori să realizezi pentru femeile din Moldova?

Popescu Mihaela: Misiunea mea numărul întâi este de a ajuta și promova femeile în lumea sportului, de a stabili facilități de creștere și dezvoltare personală și profesională a femeilor prin sport.

Egalitatea de gen atât în funcțiile de conducere ale federațiilor, asociațiilor și cluburilor sportive, ale școlilor sportive și ale direcțiilor de resort din cadrul autorităților publice, cât și în promovarea și dezvoltarea lor pe plan larg. Doresc ca statul prin diversele sale pârghii să construiască posibilități să avem mai multe fete care să practice sportul, care să devină lucrători în domeniul educației fizice și a sportului. Necesită programe de care ar beneficia întreaga comunitate de femei din sportul național și care să convingă și alte domnișoare și doamne să îndrăgească sportul.

Doresc să contribui împreună cu Partidul Național Moldovenesc la promovarea femeii în societate și în actul decizional prin deschiderea și stabilirea de programe, platforme, forumuri și acces la informații, seminare și instruiri, prin care să aflăm problemele și să venim cu soluții reale pentru femeile din Republica Moldova. Dacă ajungem să avem acest instrument implementat în întreaga țară, să cunoaștem problemele din fiecare comunitate, să oferim soluții și să le rezolvăm, atunci voi putea fi satisfăcută de o realizare importantă.

  1. Ce ai dori să schimbi în societatea noastră?

Popescu Mihaela: Voi răspunde foarte scurt, dar profund: mentalitatea noastră individuală pentru a găsi schimbarea de mentalitate colectivă! Ne trebuie un restart.

  1. Am citit în programul partidului că vă propuneți să promovați valorile tradiționale. Ce părere ai despre comunitatea LGBT?

Popescu Mihaela: În Programul politic al PNM veți găsi cinci piloni de bază ai ramificației direcțiilor noastre de activitate: Educația, Familia, Bunăstarea, Tradiția și Credința. Valorile tradiționale sunt diverse, pot enumera doar câteva, de la istorie la cultură, de la sport la muzică și alte domenii, prin care vom munci mult pentru a le promova, pentru a promova protagoniștii acestora, care au fost și care sunt. La aceste valori ne referim. Cu privire la Comunitatea LGBT, nu trebuie să am o părere, și nici partidul nu are păreri, nici societatea nu necesită păreri. Constituția Republicii Moldova prevede într-un mod clar la acest aspect, cu privire la familie, și nu putem să interpretăm altfel literele din Legea Supremă. La fel, cum și în Programul Partidului Național Moldovenesc am specificat, că familia este un pilon fundamental din care ne-am creat obiectivele de viitor. Și vom susține bărbații și femeile Republicii Moldova pentru a ne asigura că vor fi respectați și încurajați pentru a deveni cetățeni mândri de țara lor. În același context, Legea Supremă oferă oricărui cetățean garanția libertății gândirii, a opiniei, precum şi libertatea exprimării în public prin cuvânt, imagine sau prin alt mijloc posibil, și libertatea exprimării nu poate prejudicia onoarea, demnitatea sau dreptul altei persoane la viziune proprie. Încurajăm respectul, pentru a ne putea respecta reciproc.

Distribuie articolul: