Într-o lume în care parenting-ul poate părea uneori un labirint fără ieșire, cărțile devin faruri de lumină pentru părinți în căutare de ghidare și înțelegere. Iată un top de cărți de parenting bune:

  1. Copilul tău. Părinții tăi. Tu. Povestea adevărată a unei mame obișnuite” – Ioana Chicet – Macoveiciuc abordează subiectul maternității, apelând la cea mai accesibilă metodă: își spune propria istorie, cu bune și rele. Ce face diferit această carte de altele asemenea? În primul rând, abordarea, deoarece este departe de stilul academic al specialiștilor în parenting, care preferă să ne dea lecții de corectitudine din spatele unor pupitre înalte.

Prințesa Urbană ne ia de mână, pe fiecare, ne înțelege problemele și ne arată soluții simple, or anume această simplitate este reconfortantă:

„Cine spune că e (și crede că e) părintele perfect ori minte, ori e în negare, ori a găsit niște pastile foarte bune, din care aș vrea și eu, dacă are în plus.”

Dincolo de umorul cu care umple cartea și de informațiile cu privire la creșterea unor copii iubitori, puternici, volumul abordează și niște teme mai sensibile. De exemplu, efectul traumelor noastre asupra modului în care devenim și suntem părinți. Autoarea ne poartă ca pe un fir roșu până în copilăria sa dificilă, copilărie în care era lăsată singură, bebeluș fiind, în timp ce părinții învățau sau munceau. Confesiunile sale despre momentele de solitudine care au încercat-o, furia pentru răceala mamei (răceală interpretată greșit, deoarece mama făcea ce putea ea mai bine), durerea abandonului parental (momentul plecării tatălui).

Se cuvine să spun că această tristețe împletită cu optimism fac din prezentul volum un deliciu. Vă spun cu mâna pe inimă că o voi reciti cu mult drag și, cel mai probabil, o voi face cadou femeilor care fi sunt, fie urmează să devină mămici. Mi se pare al naibii de greu și de frumos acest rol, iar uneori avem nevoie de un scenariu pentru a-l interpreta corespunzător.

2. „Parenting de râsu’- plânsu” de Anna Whitehouse și Matt Farquharson – sunteți în așteptarea unui copil? Fugiți în căutarea acestei cărți. Sunteți în primele luni de parenting? Căutați această carte și eliberați-vă de povara sentimentului culpabilității și a sindromului impostorului. Dacă cineva îmi spunea doi ani în urmă că maternitatea este o cursă constantă, cu nopți nedormite și ochi care se zbat în ticuri nervoase – nu l-aș fi crezut sau aș fi zis că exagerează. Câtă naivitate! Eliminând din start cazurile fericite, dar numeric inferioare, de părinți care au copii ideali (cu somn de la 20.00 la 8 dimineața, fără colici și dureri de dinți, practic gata să fie înrolați în rândurile studenților de la Harvard), majoritatea părinților trec prin chinurile facerii în ale educației.

Volumul „ Parenting de râsu’- plânsu’ ”, scris de Anna Whitehouse și Matt Farquharson (Mama Pukka și Tata Pukka), tradus la editura Univers, în colecția „Educație cu blândețe” (colecție coordonată de Ioana Chicet – Macoveiciuc) este de o sinceritate și de o deschidere drăgălașă. Nu veți găsi fraze pompoase, roz despre cât de ușoară, de plăcută și de euforică este maternitatea sau paternitatea. Istoria acestui cuplu, care a traversat câteva avorturi spontane, este practic o mărturisire a mii de alți semeni care trec prin malaxorul parentingului modern, împinși din spate de „experți, coach și oameni care le știu pe toate în ale educației și puericulturii”.

Autorii cărții: Anna Whitehouse și Matt Farquharson (Mama și Tata Pukka)

Deși nu o putem cataloga drept o carte despre educație în stil clasic, aceasta răspunde la unele întrebări pe care le-ar putea provoca viața de părinte: cum femeile însărcinate pot deveni din nourași roz în ființe dezlănțuite gata să ia pe oricine de gât pentru o porție de înghețată asezonată cu un pahar de bere; cum să faci față fricii istovitoare și să supraviețuiești într-o societate a aparențelor, dar și multe alte chestiuni care vizează stările curente ale oamenilor care au decis să aducă pe lume o replică a lor în miniatură.

„De fapt, parentingul și dependența de droguri au multe asemănări: ambele te ruinează financiar, îți afectează relația și te lasă cu ochi încercănați, adânciți în orbite.” Alegerea de a scrie cartea pe două voci, ținând cont de experiența și de emoțiile trăite de ambii părinți, mi se pare inspirată, deoarece îi poate convinge chiar și pe cei mai reticenți cititori despre cât de importantă este implicarea egală a celor doi creatori.

Stilul ușor, umoristic, descărcat de patosul parentingului academic, dă savoare lecturii și o face ușor de asimilat, lăsând totuși un substrat meditativ în spate, or asta ne dorim de la o carte care s-ar putea să ne pregătească de cea mai mare aventură a vieții.

Mi se pare că o astfel de carte, de o sinceritate debordantă, se potrivește drept cadou pentru persoanele care abia își încep drumul spre conceperea unui copil. Distrugând miturile roz despre rolul de a fi părinte, cartea totuși rămâne a fi o lecție optimistă despre micile și marile plăceri ale creșterii unui urmaș. Sunt absolut sigură că veți fi încântați de laconismul narațiunii și de nonșalanța cu care cei doi povestitori vă poartă prin mrejele acestei călătorii inedite: de la concepere și până la creșterea unui copil minunat.

3. „Cum să îi asculți pe adolescenți și cum să te faci ascultat” de Adele Faber și Elaine Mazlish – este o carte care oferă sfaturi practice pentru părinți despre cum să îmbunătățească comunicarea cu copiii lor. Autoarele explorează metode eficiente de a stabili conexiuni mai profunde cu copiii, de a gestiona conflictele și de a cultiva încrederea și respectul reciproc în relație. Este o lectură excelentă pentru părinți care doresc să dezvolte abilități de comunicare mai bune în relația cu copiii lor.

4. „Inteligența Parentală: Disciplină dincolo de drame și haos emoțional” scrisă de Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson – este o carte care aduce o perspectivă revoluționară asupra modului în care părinții pot gestiona comportamentele dificile ale copiilor lor.

Această carte oferă părinților o înțelegere profundă a neuroștiinței și psihologiei din spatele comportamentelor copiilor și furnizează instrumente practice pentru a cultiva o relație empatică și sănătoasă cu aceștia. Autorii încurajează o abordare bazată pe conexiune, empatie și comunicare eficientă în locul pedepselor sau amenințărilor, ajutând astfel la dezvoltarea unui climat familial mai armonios.

Cartea se bazează pe cercetare științifică solidă și oferă exemple concrete și scenarii pentru a ilustra modul în care părinții pot aplica principiile în viața de zi cu zi, făcându-l un ghid valoros pentru orice părinte care dorește să-și crească copiii într-un mod conștient și empatic.

Într-o epocă în care manualele și sfaturile de parenting pot părea copleșitoare sau prea academice, aceste patru cărți sunt simple de înțeles și pus în practică!

Distribuie articolul: