1. „Povestea fără sfârșit” de Michael Ende, apărută în 1979 (titlul original Die Unendliche Geschichte) a traversat toată lumea când eram copil și a devenit, printre altele, bază pentru caracterele multor oameni care au citit-o cu nesaț. Dacă aveți impresia că numele acestei povești este unul grozav, există mai multe motive de ce se creează acest sentiment. Carte este (ei bine, parțial) despre nume, dar este și despre modul în care lumea magică a imaginației – lumea care există în povești – depinde de oamenii din lumea noastră pentru a o menține, și invers.

Deci, poate că există un indiciu de „bate din palme dacă crezi în zâne” în el. Există mai mult decât atât. Basmul este o aventură-fantastică uluitoare pentru copii, pe care o citim, la început, prin ochii unui băiețel singuratic care a furat cartea de la un comerciant de cărți second-hand, și s-a ascuns în podul școlii sale. Dar apoi, într-una dintre cele mai mari întorsături de fantezie vreodată, Bastian se trezește devenind un personaj al poveștii! De aici pornește aventura lui cea mai mare, cea în care va prinde curaj.

La început, povestea, din interiorul unei povești este destul de incitantă: căutarea unui „piele verde” eroic de 10 ani, pe nume Atreiu, pentru a găsi un leac pentru boala care amenință viața Împărătesei Copilului. Căci pe măsură ce ea slăbește, oribilul Nimic (personajul care amenință Fantastica) preia din ce în ce mai mult din ținutul magic al Fantasticii. Și dacă ea moare, toată Fantastica va înceta să mai existe. Prin multe aventuri, alături de un frumos Dragon norocos pe nume Falkor, Atreiu află că singura modalitate de a o vindeca pe Împărăteasa Copilului este ca cineva din lumea reală – lumea noastră – să-i dea un nume. Și acel cineva se întâmplă să fie Bastian Balthazar Bux.

Deși este împotriva a tot ceea ce el consideră posibil, deși este îngrozit și rușinat, Bastian intră în țara Fantasticii, îi dă Împărăteasa Copilului noul ei nume și devine salvatorul lumii care este Povestea Nesfârșită, dar asta este doar prima jumătate a cărții. Și ceea ce spune, în special la punctul culminant, despre legătura vitală dintre fantezie și realitate, merită remarcat. Căci lumea poveștilor nu este doar o „scăpare” din realitate. Sănătatea unei lumi depinde de sănătatea celeilalte lumi. Când oamenii refuză să se bucure de povești și imaginație, nu învață să fie oameni buni în realitate și nici nu învață să distingă adevărul de minciună. Poate că crima, tirania, imoralitatea și orice fel de mizerie umană (cel puțin cele provocate de oameni) pot fi urmărite la o pierdere a cunoștinței cu lumea „ireală”, care ne învață să înțelegem și să trăim în „real”.

A doua jumătate a cărții începe după ce Bastian a intrat în Fantastica și a primit un talisman magic cu puterea de a-și îndeplini dorințele. Eliberat să facă ce-i place, el rătăcește pe acel pământ minunat și îl îmbogățește cu poveștile și numele sale, care devin realitate. Acumulează prieteni și adepți, și se reinventează ca fiind mai mult genul de persoană pe care și-ar dori să fie – chipeș, curajos, puternic etc. Dar cu fiecare dorință pe care o ajunge în țara magiei, pierde o bucată din el însuși, o parte din memoria lui din lumea reală. Și în timp, începe să piardă controlul asupra lucrurilor pe care și le dorește. Acest lucru duce la unul dintre cele mai sfâșietoare dezastre scrise de un muritor și pericolul tot mai mare ca Bastian să uite totul despre sine înainte de a-și găsi drumul spre casă.

Povestea roiește cu creaturi fabuloase, personaje memorabile, scene și episoade și decoruri care explodează din pagină. Uneori ideea de a cădea în poveste nu pare atât de exagerată! Ce ai mai putea cere? Există teroare și suspans, tragedie și umor, prietenie și pierderi, un mare turneu și o bătălie sângeroasă. Vei întâlni un vârcolac, o vrăjitoare rea, un cal sinucigaș, un catâr înțelept, o moarte multicoloră, o mlaștină a tristeții și o fântână a vieții. Îți vei mesteca unghiile, din cauza progresului dezastruos al eroului nostru, și probabil că până la sfârșit vei plânge.

 

2. Hoodoo, de Cosmin Leucuța – iar pentru cei care vor călători cu mașina, un joy-ride ar prinde bine cu istoria Sofiei, o puștoaică de 17 ani, care încearcă norocul, ori de câte ori are oportunitatea. Ba se combină cu un interlop, care poate să îi termine viața în doi timpi și trei mișcări, ba urcă în mașina unui necunoscut, și fuge în lumea mare fără multă chibzuială. Este o carte despre generația noastră, cei care am prins comunismul și schimbările, iar romanul lui Leucuța cuprinde aventura, adolescența, credința, amuzamentul și intensitatea unei curse lungi, care se va impregna cu ușurință în memoria oricărui cititor!

3. „Acolo unde cântă racii” de Delia Owens – Narațiunea o are în centru pe așa-numita Fata Mlaștinii, pe numele său real Kya, o făptură sensibilă și inteligentă, care trăiește izolată, într-o baracă, pentru că a fost părăsită de toți membrii familiei sale.

Rămasă singură, Kya începe să își câștige traiul vânzându-i midii lui Săltărețu, o persoană de culoare, care o ajută de-a lungul timpului de multe ori și căruia îi este extrem de dragă. Refuză să meargă la școală, după ce se prezintă acolo o singură dată și este umilită de colegi. Își face un singur prieten, cu patru ani mai mare decât ea, Tate, care o învață să citească. De care este atrasă fizic, la un moment dat.

Kya își făurește un destin unic, ca fiică a naturii, împrietenind-se cu pescărușii, descoperind bogăția nesfârșită a pădurilor, călătorind cu barca și conectându-se zi de zi cu marea. Caldă la suflet și descurcăreață din fire, Kya ajunge să tânjească după iubire și apropiere umană. După o relație eșuată cu Tate, aceasta este atrasă de Chase Andrews, un fustangiu cu renume, despre faima căruia Kya însă nu știe nimic, căci trăiește absolut izolată.

După cum e și firesc în asemenea împrejurări, zvonuri despre fata izolată circulă de mulți ani în Barkley Cove, un orășel liniștit de pe coasta Carolinei de Nord, aflat în apropierea Mlaștinii. Astfel încât în 1969, când Chase (fostul iubit care a mințit-o și a încercat s-o violeze) este găsit mort, localnicii bănuiesc imediat că a fost ucis de Kya.

Cum se desfășoară procesul, dacă este sau nu găsită Kya vinovată, maturizarea, și proba de foc din viața Kyei, cum dar și despre reușește să-și construiască un destin izolat și să capitalizeze pe tot ce cunoaște, aflați din roman.

4. Miliardari în bitcoin. O poveste adevărată despre talent, trădare și răscumpărare este o carte de non-ficțiune despre cum să devii bogat în secolul XXI. Mult mai mult decât să ne spună povestea adevărată a gemenilor Tyler și Cameron Winklevoss în lumea tranzacțiilor cu bitcoin, cartea urmărește ascensiunea valutelor virtuale în lumea financiară. De asemenea, în volum își face loc și aventura celor doi tineri, intriga, căderea lor și evenimentele inedite din viețile eroilor.

Este extrem de interesant de parcurs devenirea gemenilor, or, cartea începe cu frații Winklevoss aflați la pământ: înfrânți în procesul cu Mark Zuckerberg și fiind considerați persoane non gratae în Silicon Valley. Totuși, sportivi și învingători din fire, ei se reorientează rapid către afaceri complet noi și riscante, cu criptomonede. Intrarea lor în lumea aflată în plină devenire a valutelor digitale are toate elementele unui roman de aventuri.

Pe lângă povestea interesantă a fraților, ne cufundăm și în dedesubturile criptomonedei. Practic, cartea explică, într-un limbaj lesne de înțeles, minunata lume nouă a criptovalutei. De la o valută folosită pentru a ascunde tranzacții secrete până la o valută tranzacționată conform regulamentelor stabilite de unele dintre cele mai vechi organisme de control financiar, bitcoin a crescut enorm, iar Winklevoss au avut un cuvânt puternic de zis în această transformare.

Cu o scriitură rafinată, […] cartea aceasta prezintă ascensiunea criptomonedelor și a celor mai moderne tehnologii, în general, reușind să fie la fel de captivantă ca un roman de aventuri. The Guardian

Povestea ascensiunii, decăderii și renașterii Bitcoin este una fascinantă, iar implicarea gemenilor [Winklevoss] face toată istoria să fie și mai interesată pentru cititor. Book Reporter

Așadar, în 2017 Winklevoss au devenit primii miliardari în bitcoin! Iar cartea este o incursiune într-o lume nouă și necunoscută majorității cititorilor de azi, cu eroi pozitivi și negativi, cu aventuri și rătăciri, cu pierderi și câștiguri.

Distribuie articolul: