Sunt ouăle utile pentru sănătatea noastră… sau o cauză a bolilor de inimă? BBC Future examinează dovezile. Mulți dintre noi acordăm mai multă atenție dietelor noastre și modului în care alimentele pe care le mâncăm ne pot susține sănătatea. Pentru a ajuta la sortarea faptului din ficțiune, BBC Future actualizează unele dintre cele mai populare povești despre nutriție din arhiva noastră.

Dacă ar exista un aliment perfect, ouăle ar fi un concurent. Sunt ușor disponibile, ușor de gătit, accesibile și pline de proteine.

„Oul este menit să fie ceva care are toate ingredientele potrivite pentru a crește un organism, așa că, evident, este foarte dens în nutrienți”, spune Christopher Blesso, profesor asociat de științe nutriționale la Universitatea din Connecticut din SUA.

Consumul de ouă alături de alte alimente poate ajuta corpul nostru să absoarbă și mai multe vitamine. De exemplu, un studiu a constatat că adăugarea unui ou în salată poate crește cantitatea de vitamina E pe care o obținem din salată.

Dar de zeci de ani, consumul de ouă a fost, de asemenea, controversat din cauza conținutului lor ridicat de colesterol, pe care unele studii l-au asociat cu un risc crescut de boli de inimă. Un gălbenuș de ou conține aproximativ 185 de miligrame de colesterol, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din cantitatea zilnică de 300 mg de colesterol recomandată până de curând de ghidurile alimentare din SUA.

În plus, au existat afirmații nesusținute din punct de vedere științific pe care ouăle le pot proteja împotriva coronavirusului sau că ar fi chiar responsabile pentru focarul acestuia. A existat chiar și o teorie ciudată conform căreia scuipatul într-un ou înainte de a fi gătit creează anticorpi care pot proteja împotriva bolii. (Nu există dovezi care să susțină acest lucru.)

Unele alimente prăjite, care conțin grăsimi trans, ne pot crește nivelul de colesterol LDL (sau „rău”) (Credit: Getty Images)

Înseamnă asta că ouăle, în loc să fie un aliment ideal, ar putea să ne facă rău?

Colesterolul, o grăsime gălbuie produsă în ficat și intestine, poate fi găsit în fiecare dintre celulele corpului nostru. În mod normal, o considerăm „rău”. Dar colesterolul este un element esențial de construcție în membranele noastre celulare. De asemenea, este necesar pentru ca organismul să producă vitamina D și hormonii testosteron și estrogen.

Producem singuri tot colesterolul de care avem nevoie, dar se găsește și în produsele animale pe care le consumăm, inclusiv carne de vită, creveți și ouă, precum și brânză și unt.

Colesterolul este transportat în corpul nostru de moleculele de lipoproteine din sânge. Fiecare persoană are o combinație diferită de diferite tipuri de lipoproteine, iar componența noastră individuală joacă un rol în determinarea riscului nostru de a dezvolta boli de inimă.

Colesterolul cu lipoproteine cu densitate joasă (LDL) – denumit colesterol „rău” – este transportat din ficat către artere și țesuturile corpului. Cercetătorii spun că acest lucru poate duce la o acumulare de colesterol în vasele de sânge și la creșterea riscului de boli cardiovasculare.

Dar cercetătorii nu au legat în mod definitiv consumul de colesterol de un risc crescut de boli cardiovasculare. În schimb, se pune accent pe limitarea cantității de grăsimi saturate pe care le consumăm, ceea ce poate crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Alimentele care conțin grăsimi trans, în special, cresc nivelul nostru de LDL. Deși unele grăsimi trans se găsesc în mod natural în produsele de origine animală, cele mai multe sunt făcute artificial și se găsesc în cele mai înalte niveluri în margarine, gustări și unele alimente prăjite și coapte, cum ar fi produse de patiserie, gogoși și prăjituri.

Între timp, alături de creveți, ouăle sunt singurele alimente bogate în colesterol și sărace în grăsimi saturate.

„În timp ce colesterolul din ouă este mult mai mare decât în carne și alte produse de origine animală, grăsimile saturate cresc colesterolul din sânge. Acest lucru a fost demonstrat de o mulțime de studii de mulți ani”, spune Maria Luz Fernandez, profesor de științe nutriționale la Universitatea din Connecticut din SUA, ale cărei ultime cercetări nu au găsit nicio relație între consumul de ouă și un risc crescut de boli cardiovasculare.

Discuția despre efectele ouălor asupra sănătății s-a schimbat parțial pentru că organismul nostru poate compensa colesterolul pe care îl consumăm.

„Există sisteme astfel încât, pentru majoritatea oamenilor, colesterolul alimentar să nu fie o problemă”, spune Elizabeth Johnson, profesor asociat de cercetare de științe nutriționale la Universitatea Tufts din Boston, SUA.

Într-o analiză din 2015 a 40 de studii, Johnson și o echipă de cercetători nu au putut găsi nicio dovadă concludentă cu privire la relația dintre colesterolul alimentar și bolile de inimă.

„Oamenii au o bună reglare atunci când consumă colesterol din dietă și vor produce ei înșiși mai puțin colesterol”, spune ea.

Distribuie articolul: