Consumul zilnic de ceai verde și cafea reduce riscul de deces  în rândul persoanelor diabetice 63%. Oamenii de știință au sugerat că cele două băuturia ar putea oferi unele beneficii pentru sănătate, deoarece aceste băuturi conțin mai mulți compuși bioactivi, cum ar fi fenolii, L-teanină și cafeină.

Atunci când pacienții cu diabet au consumat 4 cești de ceai verde cu încă 2 cești de cafea în fiecare zi, șansele de a muri au scăzut cu 63%, potrivit unui studiu.

Cancerul, demența, ruperea oaselor, bolile de inimă și tulburările vasculare sunt mai frecvente în rândul persoanelor cu diabet de tip 2. Deși sunt disponibile diverse medicamente  pentru tratarea diabetului de tip 2, schimbările în stilul de viață, inclusiv în ceea ce privește obiceiurile alimentare, îmbunătățirea dietei și exercițiile fizice, par a fi principala modalitate de a învinge această boală.

Timp de 5 ani, cercetătorii au urmărit aproape 5.000 de japonezi cu diabet de tip 2 și le-au cerut să completeze zilnic un chestionar privind alimentele și băuturile. Echipa a constatat că riscul de deces, inclusiv la persoanele care suferă de cancer și boli de inimă, a fost mai mic la cei care au băut fie ceai verde, fie cafea sau ambele, decât la cei care nu le-au băut.

Însă ne referim la consumul moderat. Interesant este că un consum mai mare al acestor două băuturi a fost legat de un risc și mai mare de deces.

Consumul unei cești de ceai verde în fiecare zi a arătat o reducere de 15% a riscului de mortalitate, 2 sau 3 cești pe zi au redus șansele cu 27%, iar consumul a 4 cești a redus riscul cu 40%.

În ceea ce privește cafeaua, 1 pahar pe zi a fost legat de un risc de deces redus cu 19 la sută, în timp ce a avea 2 sau mai multe cești pe zi a redus șansele cu 41 la sută.Consumul a 2 cești de cafea plus 2 sau 3 cești de ceai verde pe zi a redus șansele cu 51 la sută.

O combinație de cel puțin 2 cești de cafea și 4 cești de ceai verde pe zi a dus la o reducere cu 63 la sută a riscului de deces din orice cauză.

Efectul biologic al acestor două băuturi nu este pe deplin clar. Cu toate acestea, cercetătorii explică faptul că ceaiul verde conține compuși antiinflamatori puternici și antioxidanți. Compușii naturali, cum ar fi fenolii și cofeina din ceaiul verde și cafea, pot reduce colesterolul, pot îmbunătăți fluxul sanguin și pot modifica sensibilitatea la insulină și producția acesteia.

Distribuie articolul: