România e o țară a peisajelor și tradițiilor. Cu o cultură bogată, aici influențele estice și vestice se combină armonios pentru a crea unicitate și originalitate. Dar ce știm despre țara vecină? Te invităm să afli informații noi și ingenioase despre România.

Rețeaua feroviară de 22.298 km a României este a 15-a cea mai extinsă rețea din lume.

Francesco Illy, fondatorul Illycaffè, s-a născut la Timișoara, România, în 1892. Acesta a inventat primul aparat automat de cafea.

Patru români au câștigat premiul Nobel: George Emil Palade (medicină), Elie Wiesel (pace), Herta Müller (literatură) și Ștefan Hell (chimie).

Castelul Peleş din Sinaia a fost primul castel european iluminat integral cu curent electric. Electricitatea a fost produsă de uzina proprie a castelului, iar sistemul său de încălzire centrală, construit în 1888, este încă funcțional și utilizat până astăzi.

Cea mai înaltă biserică de lemn din lume și a doua cea mai înaltă structură de lemn din Europa, se găsește în Săpânța-Peri, Maramureș, din nord-vestul României. Biserica are 78 de metri înălțime, iar pe vârf, o cruce de 7 metri.

Fiind a doua ca mărime deltă din Europa, după cea de pe râul Volga, Delta Dunării este cea mai bine conservată din Europa. Are 3.540 de kilometri pătrați de râuri, canale, mlaștini, lacuri, insule de stuf și 23 de ecosisteme naturale. Peste 60% din populația de urși bruni din Europa trăiește în România.

Ghețarul din Peștera Scărișoara este al doilea cel mai mare ghețar subteran din Europa. Este situat la poalele Munților Bihor; are un volum de 75.000 de metri cubi și are o vechime de peste 3.500 de ani.

Cea mai înaltă stâncă sculptată din Europa se află în partea de vest a României. Îl reprezintă pe regele Decebal, ultimul domnitor al Daciei; are 55 de metri înălțime și 25 de metri lățime.

România este cea mai bogată țară din Europa în ceea ce privește resursele de aur. De asemenea, are singurul muzeu din Europa dedicat aurului. Acest muzeu expune peste 2.000 de piese din întreaga lume și se află la Brad, județul Hunedoara. Cel mai valoros exponat este aurul pur, identic cu cel care se găsește în munții României.

 În 2009, World Records Academy a declarat oficial Luceafărul, de Mihai Eminescu, drept cel mai lung poem de dragoste din lume, având 98 de strofe, Această poezie este considerată o capodoperă și una dintre ultimele creații ale poeziei romantice europene.

În 1869, Timișoara a devenit primul oraș european care a utilizat un tramvai tras de cai. Douăzeci de ani mai târziu, Timișoara a devenit primul oraș din Europa cu iluminat stradal.

Orașul Brașov, România, are a treia cea mai îngustă stradă din Europa, strada Sforii, după Spreuerhofstraße din Germania și strada Parlamentului din Anglia. Lățimea sa variază între 1,11 și 1,35 metri și are o lungime de 80 de metri.

Emisiunea britanică Top Gear a catalogat Transfăgărășanul ca cel mai frumos drum din lume. Întinzându-se pe peste 90 de kilometri, străbătând Munții Făgăraș. Începe din localitatea Brasov, județul Argeș și se termina în apropierea localității Cartisoara, județul Sibiu. Cu o lungime de aproximativ 152 km, drumul face legătura intre cele doua provincii istorice, Muntenia și Transilvania. Priveliștile devin din ce în ce mai spectaculoase pe măsură ce urci sus, vârful fiind la 2,134 de metri.

 

Distribuie articolul: