Care este momentul în care un artist rămâne vrăjit în fața unei voci, a unui cântec, a unui dans și decide să-și lege soarta de artă pentru totdeauna? Sunt multe destine în care acest moment nu a fost o clipă, ci ani mulți de muncă și efort, de insistențe ale părinților sau profesorilor, până să dea o înțelegere profundă a artei, dar acesta nu este și cazul Tatianei Lisnic.

Minunata soprană s-a pomenit ascultând la radio o înregistrare cu Maria Bieșu, care interpreta o arie din opera Madame Butterfly și de la vârsta de 10 ani a rămas vrăjită de o voce angelică, prin care a moștenit voința și iubirea pentru muzica lirică.

Născută la Cobâlea, Șoldănești, 𝐓𝐀𝐓𝐈𝐀𝐍𝐀 𝐋𝐈𝐒𝐍𝐈𝐂  și-a început studiile la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, absolvind ulterior Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, România. Adebutat în 1998, pe scena Operei din Cluj, cu rolul Nedda (Paiațe), urmat de Ilia (Idomeneo).

Primii pași în cariera internațională i-a făcut la Viena, unde a obținut o bursă la prestigiosul Centru „Herbert von Karajan”. Din 2003, a cântat în calitate de invitat-permanent la Opera din Viena: Adina (Elixirul dragostei), Susanna (Nunta lui Figaro), cu  Riccardo  Muti,  Lauretta (Gianni Schicchi) și Nanett (Falstaff), cu Fabio Luisi.

A apărut pe cele mai importante scene ale muzicii lirice din lume – Teatro La Scala di Milano, Covent Garden din Londra, Staatsoper din Berlin , Opéra National de Paris Bastille, Teatro La Fenice Venezia, Ravenna Festival, Theatre de la Monnaie din Bruxelles, Deutsche Oper Berlin,  Operele din Liege, Dijon, Frankfurt, Montpellier, Florența, Zurich, Valencia, Hanovra, Hamburg, Tokyo, Essen, Nantes, Angers, Sankt-Petersburg, Hong Kong, Tallinn, San Diego, Seoul. Fiecare dintre aceste teatre a primit-o pe soprana Tatiana Lisnic cu brațele deschise pentru a-i admira talentul și a-i aprecia artistismul și măiestria. Tatiana Lisnic a interpretat rolurile principale în cele mai importante și cunoscute opere din istoria teatrului liric, câteva dintre ele sunt Don Giovanni, La Traviata, Lucia Di Lammemoor, Carmen, La Bohème, Nunta lui Figaro, Flautul fermecat ,  Capuleti și  Montecchi ș.a. Vocea sa este frumos dirijată și adaptată pentru lucrări ale compozitorilor germani, austrieci, francezi, pentru interpretări complexe, dramatice, cum este rolul Violetei sau pentru cele de umor, cum este opera Nunta lui Figaro semnată de Mozart.

În paralel cu aparițiile în spectacolele de operă, Tatiana Lisnic desfășoară o bogată activitate concertistică în  Austria, Germania, Malta, Spania, Japonia, Coreea de Sud, sub bagheta unor dirijori de renume precum: R. Muti, J. Lopez-Cobos, Antonio Pappano,  M. Viotti, S. Ozawa, F.Luisi , D. Gatti , S. Yang ș.a.

Are înregistrat un CD cu Gianni Schicchi/Lauretta pentru ”Naxos” și un DVD cu Nunta lui Figaro/Susanna pentru  TDK , cu  R. Muti și Orchestra, Corul  La Scala.

Așadar Sala cu Orgă vă invită să începem luna decembrie împreună, cu un concert inedit. Pe data de 3 decembrie publicul este invitat să se bucure de rpezența în scenă a doi artiști cu adevărat excepționali. Soprana de origine basarabeană, actualmenta stabilită la Malta – Tatiana Lisnic și pianistul francez David Zobel.

 

𝐃𝐀𝐕𝐈𝐃 𝐙𝐎𝐁𝐄𝐋 se bucură de o carieră de succes ca pianist colaborator și acompaniator de operă, atât în Franța, cât și în străinătate. El este și coach de operă, colaborând cu Théâtre du Châtelet în Paris, Opera de Stat din Viena, Het Muziektheater din Amsterdam, Opera Națională și Festivalul Orchestrelor Radio din Montpellier, Festivalul din Aix en Provence și Stanislawski Theatre. A lucrat cu mulți dirijori remarcabili și colaborează cu renumita artistă, deținătoare a premiilor Grammy, Joyce DiDonato de mai mulți ani, stabilind un dialog muzical fericit, spre bucuria publicului, recompensat cu premii și aplaudat mereu la scenă deschisă.

Publicul este așteptat pe 3 decembrie, ora 18:00, să se bucurie de repertoriul unui album de muzică academică, în interpretarea minunatei soprane Tatiana Lisnic, care revine într-un concert la Chișinău după mai bine de un deceniu, acompaniată la pian de David Zobel. Va fi prezentat un recital vocal inedit! În program vor răsuna creații de Gabriel Fauré, Claude Debussy, Ernest Chausson, Reynaldo Hahn, Franz Liszt, Henri Duparc.

Biletele se pot procura la casele Sălii cu Orgă sau online, pe iticket.md.