O dată pe an, razele soarelui scăldau pereții, lumina aurie se filtra prin singurul portal al clădirii și lumina maiestuos statuia amplasată în camera principală a unui mormânt situat în fața insulei Elephantine, pe malul de vest al fluviului Nil. Acest mormânt, construit la sfârșitul dinastiei a XII-a (în jurul anului 1830 î.Hr.) și dedicat unui guvernator al orașului, este cel mai vechi din Egipt orientat către solstițiul de iarnă, informează lanvaguardia.com.

Cercetătorii de la Universitățile din Málaga și Jaén tocmai au descoperit panteonul din necropola Qubbet el-Hawa (lângă orașul modern Aswan). Spațiul a înregistrat perfect întregul ciclu solar, legat de ideea renașterii morților.

În timp ce solstițiul de iarnă a reprezentat începutul victoriei luminii soarelui asupra întunericului, solstițiul de vară a coincis în general cu începutul inundației anuale a Nilului, astfel încât ambele evenimente au avut o importantă simbolistică legată de învierea soarelui, afirmă experții într-un articol publicat în revista Mediterranean Archaeology and Archaeometry.

Pentru a atinge perfecțiunea în orientarea mormântului, spun arheologii, arhitectul egiptean s-a bazat pur și simplu pe un stâlp de doi coți lungime de aproximativ un metru, un pătrat și niște tunici, cu ajutorul cărora a reușit să calculeze perfect orientarea mormântului. capela funerară și locația statuii guvernatorului.

În plus, specialiștii explică că arhitectul nu numai că a realizat orientarea perfectă, ci și-a proiectat volumul cu mare precizie, calculat pentru a împiedica coinciderea cu orice mormânt anterior. Mormântul a fost construit probabil de guvernatorul Heqaib-ankh.

Cercetătorii andaluzi au ajuns la aceste concluzii datorită identificării perioadei în care a fost construit mausoleul, ceea ce le-a permis să utilizeze un software specific (Dialux Evo) care reproduce poziția soarelui față de orizontul din cele mai vechi timpuri.

„Acest studiu arată că egiptenii erau capabili să calculeze poziția soarelui și orientarea razelor sale pentru a-și proiecta monumentele. Deși mormântul nr. 33 al Qubbet el-Hawa este cel mai vechi exemplu găsit vreodată, cu siguranță nu este singurul.

Analiza efectuată pe baza iluminării acestui spațiu arhitectural pe tot parcursul anului a confirmat și faptul că în interior se poate observa mișcarea continuă a soarelui în timpul ciclului său.

Această cunoaștere a stelelor regale poate fi văzută chiar în calendarul egiptean, care a apărut la începutul mileniului al treilea î.Hr. și este primul calendar solar cunoscut. În texte se menționează ca avea 365 de zile si ca era împărțita în 12 luni a cate 30 de zile, organizate in trei perioade de cate 10 zile.

La sfârșitul ultimei luni a fiecărui an, s-au adăugat cele cinci zile (epagómenos) care lipseau pentru a finaliza anul solar, dedicate diverșilor zei egipteni. „Egiptenii au fost primii dintre toți oamenii care au descoperit anul și au spus că au găsit asta din stele”, a scris istoricul grec Herodot.