Ciclul menstrual reprezintă o serie de schimbări fiziologice ce apar la femei pe fond hormonal și se prezintă, în mod normal, cu o frecvență lunară regulată la fiecare 21-35 de zile, printr-o scurgere vaginală perfect normală, formată parțial din sânge și parțial din țesutul din interiorul uterului. Această scurgere sau sângerare (cum este ea percepută) durează, de la femeie la femeie, între 3 și 7 zile.

Unele femei nu simt apropierea acestei perioade, în timp ce altele sunt mai afectate în special datorită durerilor menstruale ce pot fi mai mult sau mai puțin intense. Împreună cu Always am discutat despre acest fenomen al durerilor menstruale cu doamna Elena Parpauț, medic obstetrician-ginecolog în cadrul Spitalului Repromed+.

  1. Ce reprezintă durerile menstruale?

În limbaj medical, acest fenomen se numește dismenoree sau crampe menstruale. De regulă, acestea se fac simțite profund în zona inferioară a abdomenului și spatelui, variind după intensitate de la disconfort mic la durere de intensitate maximă. Aceste crampe menstruale pot dura între 15 și 30 de secunde, la un interval de aproape 10 minute între ele. În cazurile grave, acest disconfort sau durere durează mai mult de 90 de secunde, media fiind de 30-40 de secunde.

Uterul se contractă din cauza substanțelor numite prostaglandine.

  1. Ce femei suferă de această stare de disconfort?

Este o întrebare capcană, deoarece nu avem întocmai un tablou clar asupra situației. Estimările arată însă că dismenoreea afectează cel mai tare femeile cu vârsta între 15 și 25 de ani, acestea traversând etapa de maturizare a organelor de reproducere.

  1. Este adevărat că acestea dispar total după prima naștere?

Și aici aplicăm regula excepției de la general. În majoritatea cazurilor – da, însă unele femei sunt predispuse să aibă acest disconfort până aproape de menopauză.

  1. Este adevărat că după intensitatea și forma lor, aceste crampe se aseamănă cu cele din travaliu? 

Unii specialiști chiar spun că aceste contracții ale uterului sunt provocate similar celor de la naștere. Prostaglandinele sunt secretate în timpul ciclului menstrual și declanșează contracțiile fibrelor musculare uterine, contracții care duc la eliminarea mucoasei endometriale. Contracțiile uterine duc la scăderea cantității de sânge și, implicit, la scăderea oxigenului către fibra musculară, acesta fiind un alt motiv de apariție a durerilor menstruale.

  1. Spuneți-ne în ce caz aceste dureri sau acest disconfort e un semnal de alarmă? 

Voi face iarăși apel la teorie, anumiți specialiști împart dismenoreea în două tipuri: primar și secundar. Tipul primar e cel în care femeia nu resimte durere sau simte doar un ușor disconfort. Simptomele tipului secundar, mult mai intense, pot însă identifica prezența unor probleme de sănătate precum endometrioza, adenomioza, boala inflamatorie pelvină, stenoza cervicală sau fibroame.

  1. Cum le distingem? 

În mod normal, disconfortul are loc în intervalul în care ovulul ajunge în trompele uterine, iar dacă durerea depășește această limită, este indicat un control ginecologic.

  1. Cum ameliorăm aceste dureri menstruale?

În cazul durerilor menstruale normale, suportabile, încercați să mențineți un stil de viață sănătos, consumând alimente hrănitoare și făcând mișcare moderată.

Asigurați-vă că dormiți suficient – minimum 7 ore pe noapte. Și anumite tehnici de reducere a stresului și de relaxare pot ajuta în anumite situații.

De asemenea sunt recomandate în funcție de caz anticoncepționale orale sau barierele de concepție, cum e steriletul, de exemplu, antiinflamatoare ușoare (prescrise de medic) și categoric un control de rutină periodic la medicul specialist.

Dacă observați că durerile sunt intense și persistente, cu siguranță este cazul să apelați la medicul ginecolog și posibil la o prescripție medicală.

Alături de indicațiile de specialitate, noi recomandăm absorbante Always pentru protecție superioară împotriva scurgerilor în timpul activităților zilnice și un plus de confort ce poate influența starea de spirit. Noaptea pot fi folosite absorbantele Always Night, concepute cu partea din spate și cea din față mai mari comparativ cu cele de zi, pentru protecție suplimentară în timpul somnului.

  1. E adevărat că unele femei care folosesc tampoane pot să resimtă mai acut durerile menstruale? 

Din punct de vedere al faptului că există riscul utilizării incorecte a tampoanelor și apariția unui sindrom de șoc toxic. Este indicat să schimbăm tampoanele și absorbantele la fiecare 4 până la 6 ore pentru a evita sindromul de șoc toxic (cauzat de o infecție bacteriană) și pentru a preveni infecțiile.

  1. Vă mulțumim, doamna doctor! De asemenea, mulțumim Always – sponsorul acestui articol! 

Always – oferind protecție zi și noapte pentru un plus de prospețime și încredere!

Distribuie articolul: