Iată care e taina mea: limpede nu vezi decât cu inima. Ochii nu pot să pătrundă în taina lucrurilor. (Antoine de Saint-Exupery)

Gelozie şi scandal vs. rațiune şi comunicare

De câte ori v-ați autoconvins, din greu, că trebuie să aveți încredere în omul de alături, că dacă iese pe afară nu este neapărat să facă ochi dulci cuiva şi… de câte ori ați şi crezut în aceste cuvinte? Când spun „crezut” am în vedere înțelesul fiecărui lexem de autocalmare până la capăt? Sentimentele puternice sunt adesea însoțite de pierderea temporară a rațiunii şi, mai ales, a rezonabilității.

Cum ar fi dacă ați reuși să dezvoltați un EQ puternic?

În primul rând – ați accepta realitatea. Ați cunoaște şi înțelege atât propria persoană, cât şi pe cea de alături. Ați fi empatici la nevoile acelei persoane de a mai cocheta periodic cu cineva, de a fi admirat şi apreciat, fără ca să încalce codul deontologic dintre voi doi.

Mai mult decât atât, ați învăța să evitați şi să gestionați conflictele, dat fiind faptul că cele mai multe centuri în relații apar nu pe fundal rațional, care să privească niște probleme concrete, ci din vanitate, prejudecăți și, mai ales, așteptări înșelate.

Parafrazându-l pe filozoful Constantin Noica, țin să subliniez, aici, că înțelegerea este completată de ceea ce nu este exprimat prin cuvinte.

Nevoi proprii vs. nevoile partenerului

Oricât de mult am iubi pe cineva şi oricât de mult ne-am jertfi noi de dragul unei persoane – rămânem niște egoiști, suntem o specie de egoiști incurabili, doar dacă… nu am dezvolta un pic EQ-ul.

Pe placul amândurora

Odată cu maturitatea sentimentală vine şi empatia. Măria sa, pomenită şi huiduită adesea, ori strigată pe undeva din Piaţa Marii Adunări Naţionale, nu este tocmai o calitate „practicată“ în secolul XXI, însă cu acumularea unui EQ destoinic, lucrurile ar putea sta altfel: gândind matur şi rezonabil, învățăm că nu suntem datori nimănui, dar nici altcineva nu ne este dator: că iubirea nu este decât o simbioză frumoasă, care necesită o serie de compromisuri periodice şi renunțări la mândrie nefondată.

Schimbarea omului de alături

Nu are gust la haine? Nu știe că pantofii negri nu se asortează la centura maro? Se încăpățânează să scrie „îl” prin cratimă? Este insuportabil! Nu-şi spală niciodată farfuria, ba mai şi se supără când i-o zici! Ai putea să-l părăsești, sau… să devii inteligentă/inteligent emoțional.

Motivând şi înțelegând

EQ mai înseamnă şi un exercițiu mintal prin care să înțelegi ce-i mișcă pe oameni. O motivație puternică e mai utilă decât 100 de certuri inutile. Orice om poate conștientiza şi lua o atitudine cooperantă când este înțeles şi apreciat. Mai ales că unele chestii trebuie pur şi simplu înțelese: o diversitatea acceptată şi conștientizată nu mai este o problemă, ci doar o realitate tolerată.

Inteligența emoțională este un factor cheie pentru orice legătură amoroasă, fiindcă vă ajută să va ajustați unul pe altul şi să vă fixați în timp același sens, aceeași direcţie şi viteză, dar mai ales să vă „reparaţi” unul pe altul la necesitate ori cădere nervoasă.

Distribuie articolul: