Odată cu interpretarea melodiei „I Will Always Love You” – care a fost lansată în urmă cu 30 de ani – cântăreața Whitney Houston a creat una dintre cele mai mari performanțe vocale ale unei generații, scrie Nick Levine, pentru bbc.com.

Înregistrarea melodiei „I Will Always Love You” nu a fost doar un hit, ci un fenomen cultural de neoprit. Lansat în noiembrie 1992 ca single principal din The Bodyguard: Original Soundtrack Album, a ajuns pe primul loc în Billboard Hot 100 timp de 14 săptămâni consecutive – apoi un record – și a câștigat două premii Grammy. La treizeci de ani de la apariție, rămâne cel mai bine vândut single din toate timpurile de către o artistă. Albumul cu coloană sonoră a The Bodyguard, care a scos încă patru hituri de la Houston, inclusiv I’m Every Woman și I Have Nothing, s-a vândut în 45 de milioane de copii în întreaga lume.

Pe lângă faptul că a furnizat melodii pentru albumul cu coloana sonoră a The Bodyguard, Houston a jucat în filmul din 1992 – a fost debutul ei în actorie (Credit: Alamy)

Faimoasa melodie „I Will Always Love You” a fost scrisă și înregistrată inițial, în anul 1973, de Dolly Parton, care a conceput-o ca un omagiu și rămas bun de la început, mentorului ei, Porter Wagoner. Versiunea minunată și subestimată a lui Parton a fost un hit numărul unu în topul american Hot Country Songs, dar a fost întotdeauna privită cu amabilitate de modul în care Houston a transformat cântecul în balada supremă. Amintindu-și prima dată când a auzit vocea lui Houston, Parton a spus în 2020: „A fost unul dintre cele mai copleșitoare sentimente pe care le-am avut vreodată să aud făcut atât de bine, atât de frumos. Habar n-aveam că am scris o melodie. Asta ar putea fi atât de important… Ea pur și simplu a luat-o și a făcut-o mult mai mult decât ar fi fost vreodată.”

Interpretarea cântecului de către Houston a captivat lumea pentru că include o strălucire tehnică uluitoare cu o lectură sinceră a versurilor tandre ale lui Parton. Din momentul în care cântă „deci voi pleca, dar știu că mă voi gândi la tine la fiecare pas”, este clar că Houston oferă o performanță vocală de o calitate rară. „Whitney a știut să folosească toată gama vocii ei pentru a se conecta pe deplin emoțional cu melodia și a crea o astfel de dramă”, a declarat Dami Im, o compozitoare coreeană-australiană care a fost influențată de Houston, pentru BBC Culture. Antrenorul vocal Yvie Burnett crede că melodia „I Will Always Love You” este o „capodopera” datorită „combinației remarcabile a ceea ce face Whitney vocal combinată cu producția perfectă de la David Foster”, un veteran al industriei muzicale care a lucrat anterior cu Celine Dion și Aretha Franklin.

Succesul lui Houston nu a fost trecător; ea a influențat următoarea generație de cântăreți (Credit: Getty Images)

Reținerea lui Houston în timpul secțiunii de deschidere a cântecului este un ingredient vital. „Whitney începe melodia reținându-și toate abilitățile vocale și bazându-se pe emoția brută”, a spus Burnett pentru BBC Culture. „Apoi, când muzica începe, ea își menține acea calitate vocală eterică, lovind perfect notele mai înalte, în timp ce rămâne tăcută și ținându-și forța vocală.” Ea crede că această „construcție incredibilă” face focurile de artificii vocale ulterioare ale lui Houston la punctul culminant al melodiei și mai emoționante. „Fie este o actriță incredibilă”, adaugă Burnett, „sau a trăit aceste sentimente în viața reală. În acest caz, ne spune povestea ei”.

Oricum, Burnett descrie interpretarea lui Houston a melodiei „I Will Always Love You” drept „una dintre cele mai importante performanțe vocale ale generației noastre”. Nu este o exagerare: împreună cu Hero de Mariah Carey și My Heart Will Go On de Celine Dion, a stabilit un șablon – și un ștachet foarte înalt – pentru multe cântărețe care au căutat să pătrundă în popularele show-uri de talente TV de la începutul anilor 2000. Leona Lewis, care a obținut un hit numărul unu la nivel transatlantic cu Bleeding Love în 2007, la un an după ce a câștigat versiunea britanică a lui The X Factor, a spus atunci: „Când eram copil, obișnuiam să ascult pe Whitney Houston [și] Mariah Carey – acei fel de cântăreți puternici – așa că asta îmi influențează muzica și multe dintre melodiile pe care îmi place să le cânt.”

De fapt, s-ar putea argumenta că performanța vocală a lui Houston a fost, uneori, puțin prea influentă. Antrenorii vocali Carrie și David Grant, care au lucrat cu concurenți la show-urile britanice de talente Pop Idol și Fame Academy, precum și cu artiști precum Demi Lovato și Spice Girls, spun că cele mai faimoase cântece ale lui Houston au devenit un standard de aur care era rareori atins. „Aproape fiecare cântăreț pe care l-am predat sau am audiat timp de aproximativ cinci ani a vrut să stăpânească melodia „I Will Always Love You” sau The Greatest Love of All sau I Have Nothing”, a spus Carrie Grant pentru BBC Culture. „Cei mai mulți dintre [ei] ar fi trebuit să încerce ceva mai ușor – mulți cântăreți au fost distruși în încercarea de a face Whitney!”

David Grant consideră că influența lui Houston „nu poate fi subestimată” pentru că „pentru majoritatea cântărețelor, ea a fost vocea generației ei”. Deși a devenit cunoscută în principal pentru cântând muzică pop, soul și R&B, Grant subliniază că întotdeauna îi puteai auzi „rădăcinile gospel” în livrarea ei. Fiica cântăreței gospel Cissy Houston, o solistă de lungă durată pentru Aretha Houston, precum și o artistă câștigătoare a unui Grammy, Whitney și-a perfecționat abilitățile vocale în corul gospel de la Biserica Baptist New Hope din Newark, New Jersey. „Chiar dacă ar avea riff-uri [vocale], mulți dintre cei care au urmat-o nu ar putea oglindi această istorie”, spune Grant pentru BBC Culture.

 

„I Will Always Love You” rămâne cel mai bine vândut single al lui Houston, dar ea se bucurase deja de șapte ani de succes de cucerire a globului până când l-a lansat. Între 1985 și 1987, ea a obținut un record de șapte numere consecutive Billboard Hot 100 cu cântece printre care Saving All My Love for You, I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me) și So Emotional. „Whitney a fost purtătorul standard într-o serie de mari cântăreți de R&B, din anii ’60 cu Dionne Warwick și Aretha Franklin, până în anii ’70 cu Gladys Knight și Patti Labelle”, spune David Grant. „Dar ceea ce a făcut a fost să ducă R&B pe o piață mai mare decât a experimentat oricare dintre ei. Fără Whitney, probabil că nu ar fi existat o piață de masă pentru Mariah Carey, Christina Aguilera, Beyoncé sau Jennifer Hudson”.

Poreclit „The Voice”, Houston este unul dintre cei mai bine vânduți artiști muzicali din toate timpurile (Credit: Getty Images)

Succesul crossover al lui Houston ca artist care putea să cânte muzică pop, soul, rock, R&B și dance a fost fără precedent la acea vreme, dar nu neapărat popular în toate părțile. Se pare că a fost huiduită de membrii publicului la Soul Train Awards din 1989, o ceremonie de recunoaștere a celor mai bune din muzică soul, R&B și hip-hop. Houston a abordat acest moment incredibil de ciudat într-un interviu din 1991 la The Arsenio Hall Show, spunând: „Cred că am multe discuții despre „Cânt prea alb” sau „Cânt… alb” sau ceva de genul asta”. Ea a adăugat sfidătoare: „Eu cânt așa cum a intenționat Dumnezeu să cânt și folosesc ceea ce mi-a dat și îl folosesc cât pot de mult.”

În cea mai mare parte, aceste critici au dispărut în deceniile următoare, pe măsură ce amploarea impactului ei a devenit clară. După moartea lui Houston, în februarie 2012, Beyoncé a postat un omagiu emoționant artistei care o inspirase de mult. “Eu, ca orice cântăreț, mi-am dorit întotdeauna să fiu la fel ca ea. Vocea ei era perfectă. Puternică, dar liniștitoare. Sufletoasă și clasică”, a scris ea. „Ea este regina noastră și ne-a deschis ușile și ne-a oferit un plan pentru noi toți.” La premiile Grammy de anul precedent, Lady Gaga a luat numele Houston când a adunat trofeul pentru cel mai bun album pop vocal. „Trebuie să-i mulțumesc în seara asta lui Whitney Houston”, a spus Gaga. „Voiam să-i mulțumesc lui Whitney pentru că atunci când am scris Born This Way, mi-am imaginat că o cânta – pentru că nu eram suficient de sigură în mine ca să-mi imaginez că sunt un superstar”.

La mai bine de un deceniu de la moartea ei, locul lui Houston în istoria muzicii este asigurat. În decembrie, actrița câștigătoare a Bafta Naomi Ackie o va portretiza în I Wanna Dance with Somebody, un biopic lucios de la Hollywood, după modelul Rocketman al lui Elton John și Bohemian Rhapsody al lui Queen. Dar, în același timp, tipul de cânt puternic pe care l-a exemplificat cu I Will Always Love You a demodat mai degrabă. „Definiția „cântărețului” a devenit mai largă”, spune David Grant. „O vreme, dacă nu puteai să cânți la fel de sus sau să riffi la fel de repede ca Whitney sau Mariah, nu te-ai calificat pentru titlul de „mare cântăreață”. Dar stilurile vocale merg în cicluri, iar în acest ciclu cântăreții sunt mai mult probabil să sune ca Rihanna sau Amy Winehouse.”
More about this source textSource text required for additional translation information
Send feedback
Side panels