Președintele Joe Biden și oponenții săi republicani au făcut schimb de acuzații privind gestionarea economiei SUA sub administrația sa, scrie BBC.

Cu inflația în creștere și piețele de valori pe o tendință descendentă în cea mai mare parte a acestui an, republicanii au vorbit despre „recesiunea lui Joe Biden”. În schimb, președintele Biden a replicat că a existat o creștere bună a locurilor de muncă și un șomaj scăzut și spune că economia este „la fel de puternică ca naiba”.

În primele trei luni ale acestui an, economia SUA a scăzut cu 1,6%, iar apoi cu 0,6% în al doilea trimestru (până în iunie). Cu toate acestea, ultimele cifre trimestriale arată o creștere pozitivă. Din iulie până în septembrie, produsul intern brut (PIB) al SUA – o măsură standard a activității economice a unei țări – a crescut cu o rată anuală estimată de 2,6%.

Președintele Biden și-a concentrat eforturile pe proiecte de construcție de drumuri și poduri

Impactul pandemiei de Covid asupra creșterii economice în timpul președinției Trump a fost dramatic, cu o scădere bruscă în 2020 ca urmare a blocajelor, urmată de o redresare la fel de dramatică odată ce restricțiile au fost ridicate.

Având o perspectivă mai lungă, creșterea economică în timpul primului an de mandat al domnului Biden (din ianuarie 2021) a fost mai mare decât sub președinții Trump și Obama.

Privind în perspectivă, previziunile OCDE pentru 2023 sugerează că SUA sunt în urmă în ceea ce privește creșterea economică în urma altor câteva economii majore, cum ar fi China, Japonia și Franța.

Președintele Biden a menționat în mod repetat creșterea puternică a locurilor de muncă ca fiind o realizare majoră. În septembrie, el a spus că au fost create aproape 10 milioane de noi locuri de muncă de la preluarea mandatului.

„Aceasta este cea mai rapidă creștere a locurilor de muncă în orice moment a oricărui președinte din toată istoria Americii”, a adăugat el.

Datele pentru locurile de muncă non-agricole din SUA (care acoperă aproximativ 80% din forța de muncă) arată o creștere puternică – cu aproximativ 10 milioane în septembrie față de în ianuarie 2021, când a preluat conducerea domnului Biden, ceea ce reprezintă mai multe locuri de muncă create decât în timpul oricărei alte președinții de atunci. înregistrările au început în 1939.

Cu toate acestea, președintele Biden a beneficiat de o redresare bruscă a activității economice, deoarece țara a ieșit din blocajele pandemice.

Biden a subliniat, de asemenea, nivelurile scăzute ale șomajului. În septembrie anul acesta, șomajul a scăzut la 3,5% – aproximativ același nivel la care era în ianuarie 2020 sub președintele Trump, chiar înainte de pandemie.

Pe lângă creșterea locurilor de muncă, președintele Biden a vorbit și despre creșterea salariilor în SUA. Cu toate acestea, când se iau în considerare creșterile de prețuri, salariile reale – ajustate pentru inflație – au scăzut. Câștigul orar mediu în termeni reali a scăzut cu 3% în ultimul an (până în septembrie 2022).

Distribuie articolul: