Activitatea pe social media trebuie temeinic planificată și pregătită pentru a servi planurilor de popularizare ale unei afaceri. Or, diferența dintre o prezență profesionistă pe rețelele de socializare și una mediocră constă în angajamentul publicului. Astfel că un SMM bun necesită un simț ascuțit în comunicare, conectare autentică cu publicul țintă, empatizare cu problemele și dificultățile acestuia, perceperea corectă a publicului și angajarea lui autentică în mesajele difuzate pe rețelele sociale.

De asemenea, social media e locul care are nevoie de creativitate, unicitate și surprinderea publicului cu un content autentic. Toate acestea necesită organizare în avans pentru a evita repetitivatea.

Tocmai din acest motiv, îți sugerăm să-ți pregătești planuri de postări săptămânale și lunare, iar postările să se programeze pentru a fi publicate automat în anumite zile, la anumite ore (de exemplu pe Facebook). Toate aceste obiective pot fi atinse ușor, dacă ai un plan editorial bine gândit.

Pașii pentru construirea unui plan editorial bun:

  • Stabilirea tipurilor de conținut cu care audiența țintită va rezona.
  • Gruparea tipurilor de content în câteva categorii majore: curiozități, știri, glume, mesaje comerciale, promovarea unui produs sau a unei categorii de produse etc.
  • Stabilirea calendarului de evenimente și sărbători majore ale anului la care te vei ralia.
  • Stabilirea sesiunilor de producere a conținutului video și foto.
  • Crearea conținutului propriu – zis (foto, video, infografice, texte și combinarea armonioasă a acestor formate).
  • Organizarea conținutul și programarea acestuia pe o lună (de obicei) înainte.

doc.ro

Un plan editorial pentru rețelele de socializare ar consta în:

  • stabilirea unui stil potrivit de folosit și a unui tone of voice specific brandului – în funcție de publicul țintă ales determinăm limbajul, cuvintele cheie cele mai de impact de folosit și modul de abordare a audienței – mai serios, sau dimpotrivă, folosind cuvinte lejere și abordând un ton prietenos.
  • stabilirea a câtorva categorii de postări – este necesar să se stabilească care vor fi direcțiile generale pe care se va merge, cum ar fi: știri, imagini sau video cu produsele în timp ce sunt folosite, impresii / testimoniale de la alți cumpărători, content de la influenceri, sfaturi utile despre utilizarea produselor, promovarea diferitelor promoții care apar, concursuri (sunt recomandate brandurilor care-s la început de cale), video de divertisment și diverse glume nevinovate de nișă.
  • reguli de comunicare – cuvinte pe care nu le putem folosi, regulile de folosire ale logo-ului, produse pe care nu le putem afișa, fundaluri și stiluri de folosit în imagini.
  • calendarul editorial – stabilim zilele optime pentru postări, intervalul orar de postat și ce tip de conținut plasăm în fiecare zi. Calendarul trebuie să ne indice și frecvența de postare, împărțită pe zilele săptămânii.

Un calendar al conținutului bine gândit și organizat în prealabil permite distribuite materiale de calitate, chair și în fiecare zi.

Cum te asiguri, totuși, că planul editorial implementat este de succes?

Comunicarea brandurilor pe social media are în 2023 un rol cheie în construirea, unei imagini de marcă puternice. Astfel, urmărirea rezultatelor lunare ale activității de promovare și raportarea creșterilor lunare atât pe metricile de engagement ale auditoriului, cât și pe partea de micro și macro conversii, vânzări, întoarcerea clienților, te va face să înțelegi dacă îndemnurile la acțiune, întrebările deschise adresate și tipurile de conținut folosite rezonează sau nu cu audiența ta țintă și te va ajuta să replanifici conținutul, astfel încât să-ți atingi cu ușurință obiectivele de promovare într-un viitor apropiat.

Amintim că pentru a avea un site bun trebuie să faci și alegerea unui serviciu de hosting bun.

Distribuie articolul: