Când ai de sărbătorit o ocazie specială, este indicat s-o sărbătorești cu o băutură pe măsura ocaziei. Și cine dacă nu vinul spumant este regele petrecerilor? Consumat corect, acesta creează o atmosferă efervescentă și festivă deosebită.

Vinul spumant se consumă la temperatura de 6 – 10 grade Celsius, din pahare subțiri și înalte de tip flute. N-o să obosim să repetăm că, pentru a savura și aprecia un vin la adevărata valoare, este necesar să țineți paharul de piciorușul acestuia, în niciun caz de cupă.

Ca un vin să devină spumant, este necesar ca acesta să treacă prin două fermentări. Vom descrie pe scurt care sunt cele mai folosite metode de creare a unuia. Așadar, avem:

  1. Metoda Champegnoise. După denumirea metodei, ghicim că a fost aplicată în Franța, în regiunea Champagne. Este o metodă de fermentare în sticlă, o metodă îndelungată, durează aproape un an să ajungi la servirea spumantului și implică două momente – cheie: cupajarea (amestecarea vinului în anumite proporții) și degorjarea (înlăturarea depunerilor de drojdii din sticla unde s-a fermentat vinul).
  2. Metoda impregnării cu dioxid de carbon. Vinurile perlante iau naștere prin exact această metodă. Se deosebește prin aceea că vinul are parte de doar o singură fermentare, dioxidul de carbon fiind impregnat în vin. Acest tip de vin are o perlare puternică, adică un conținut mare de bule, care, însă, trec repede.
  3. Metoda Cuvee. Metoda prin care se obține Prosecco și care implică a doua fermentare nu în sticle, ci în vase de inox sau oțel inoxidabil. Peste acest vin se adaugă amestecul de drojdie și zahăr, după care are loc răcirea, limpezirea și îmbutelierea vinului.
  4. Metoda transferului. Prin aeastă metodă, bulele de dioxid de carbon sunt create direct în interiorul sticlelor. După, urmează decantarea în recipiente mari și reîmbutelierea. E o metodă foarte populară în Statele Unite ale Americii și Australia.

În funcție de regiunea din care provine și de caracteristicile pe care le posedă, un vin spumant poate fi denumit:

  1. Șampanie. Vinul spumant cel mai apreciat din lume, produs în Franța.
  2. Prosseco. Originar din regiunea italiană cu același nume, mai dulce decât șampania și creat din soiul de struguri Glera.
  3. Cava. Originar din Catalonia, Spania. Are un gust puțin mai dulce decât Prosseco.
  4. Lambrusco. Un vin din categoria frizzante, cu o cantitate scăzută de dioxid de carbon, de origine italiană.
  5. Cremant. Vin spumant produs în Franța, Valea Loarei, foarte asemănător cu șampania.
  6. Sekt. Un vin spumant originar din Germania, cu grad foarte scăzut de zahăr.
  7. Vinul spumant rose. Originar din Franța, dar produs peste tot în lume.

Dacă vorbim de cantitatea de zahăr ce o conține un vin spumant, avem:

  1. Brut natural sau Brut Zero – are cel mult 3 g zahăr/litru.
  2. Extra brut – mai puțin de 6 g/l.
  3. Brut – mai puțin de 15 g/l.
  4. Extra Dry sau Extra Sec – 15- 20 g/l.
  5. Sec – 15 – 35 g/l.
  6. Demisec – 35 – 50 g/l.
  7. Dulce – mai mult de 50 g/l.

Pe lângă cantitatea de zahăr pe care o au, deosebim vinurile și după nivelul de presiune din sticlă. Astfel, avem vinuri spumante de presiune înaltă (3,5 bari – șampania și vinurile spumante obținute prin metoda Cuvee) și vinuri spumante de presiune joasă (1 – 2,5 bari – vinurile spumoase și cele cu nivel redus de alcool).

Vinul spumant există de mai bine de 500 ani. În anul 1531, în Franța, călugării din Abația Saint Hilare produc primul vin spumant numit Blanquette de Limoux. O legendă spune că autorul vinului spumant este călugărul Dom Perignon.

Acesta ar fi depozitat vinul îmbuteliat mai devreme decât se cuvine în beciul mănăstirii. Din cauza temperaturilor scăzute, vinul nu a fermentat, iar odată cu creșterea temperaturii, vinul a fermentat, dar deja în sticle. Astfel ar fi apărut vinul spumant de care ne bucurăm și astăzi la ocazii speciale, sau la cine romantice împreună cu persoana iubită.

Distribuie articolul: