Premierul japonez a ordonat o anchetă asupra Bisericii Unirii, un grup religios care a intrat în lumina reflectoarelor după asasinarea fostului lider Shinzo Abe, relatează BBC

Bărbatul acuzat că l-a ucis, a spus că biserica i-a falimentat mama și l-a acuzat pe fostul premier Abe, că ar fi promovat-o. Examinarea cultului religios în săptămânile următoare a dezvăluit că a avut legături cu mulți parlamentari. Scandalul l-a forțat pe liderul Fumio Kishida să-și ceară scuze pentru aceste legături.

Luni, el a recunoscut că a organizat o anchetă guvernamentală asupra bisericii, după ce a rezistat anterior solicitărilor pentru o astfel de anchetă. El a spus că „ia în serios” acuzațiile că biserica a ruinat familii și și-a exploatat adepții pentru bani. Biserica a spus anterior că a fost criticată pe nedrept din cauza împușcăturii lui Abe, pe care a condamnat-o.

Mai multe procese au fost intentate împotriva acesteia de către foști adepți ai bisericii. Kishida a recunoscut „multe victime” ale bisericii și a spus că „eforturile de a le ajuta sunt încă insuficiente”.

Comentatorii politici la nivel local au caracterizat anunțul lui Kishida ca o încercare de a recâștiga încrederea publicului. Ratingul său în rândul alegătorilor a scăzut în ultimele luni, pe măsură ce au apărut știri despre legăturile partidului său cu biserica.

O investigație internă a Partidului Liberal Democrat – al cărui conducător este Kishida – a constatat că 179 dintre cei 379 de parlamentari ai săi au interacționat cu Biserica Unificării.

În urma acestui raport, Kishida și-a cerut scuze și a spus că le-a cerut parlamentarilor partidului său să întrerupă toate legăturile cu cultul religios. El a subliniat, de asemenea, că nu are legături personale cu grupul.

Biserica pentru Unificare, care a fost înființată în Coreea de Sud de Sun Myung Moon la începutul anilor 1950, a intrat în Japonia în deceniul următor, unde a cultivat legături cu politicienii pentru a-și crește baza și reputația de adepți, spun cercetătorii.

Observatorii spun că grupul își trimit adepții să lucreze ca voluntari sau alt personal la birourile politicienilor și că a construit o rețea cu partidul conservator. LDP a negat orice legătură organizatorică cu biserica.

Cunoscută oficial sub numele de Federația Familiei pentru Pace și Unificare Mondială, a fost descrisă de critici drept „de cult”. Avocații l-au acuzat că îi constrânge pe adepți, cunoscuți colocvial ca „Moonies” după fondatorul său, să doneze sume mari de bani.

Relația domnului Abe cu grupul religios fusese subiect de speculații înainte de moartea sa, în special pe rețelele de socializare. El a apărut de la distanță ca vorbitor la un eveniment legat de biserică anul trecut, iar bunicul său, de asemenea, fost premier al Japoniei, se credea că i-a fost aproape datorită naturii sale anticomuniste.