Dacă este să vorbim dureros de sincer, le-am testat pe toate și încă mă mai vindec:

  • Scăderea drastică a aportului caloric – nu e nimic corect în a mânca de două sau trei ori mai puțin decât ți-e rata metabolică. În câteva săptămâni sau chiar zile, vei stresa atât de mult organismul, încât tot slăbitul tău se va bloca și vei ajunge la vechea disperare: mă îngraș și de la aer! Da, pentru că un corp stresat nu slăbește. Nu mai vorbesc aici de cât de periculos este pentru sănătate să mergi pe o dietă hipocalorică și săracă în nutrienți.
  • Monodieta (gen Rina, sau zile pe banane, pe hrișcă, pe orez etc.) – dacă tot ziceam mai sus de dietele sărace în nutrienți, află că monodietele taie complet anumite categorii alimentare pentru o zi sau câteva la rând. Astfel, regimurile tale devin sărace în vitamine, antioxidanți, minerale și nutrienți de bază. Știai că pentru fiecare zi există un necesar nutrivit, pe care trebuie să ni-l asigurăm, pentru ca organismul nostru să funcționeze în parametri normali?
  • Atkins/Dukan – de la monodieta pe zile, sărim la arhi-cunoscutele diete proteice care nu fac decât să creeze acid uric în exces și să-ți schimbe mediul din stomac, astfel încât în timp vei fi mult mai expus/ă la fermentație sau balonări. Să nu mai vorbim că tai aproape complet fibrele din alimentație, iar, în timp, constipația cronică ți-e mai mult decât garantată!
  • Keto – știu că exist anumiți doctori care susțin această dietă, cum că ketonele produse când organismul se află în ketoză nu sunt atât de periculoase, dar să arzi grăsimi în loc de combustibilul nostru de bază (carbohidrații) nu este o soluție excelentă pe termen lung, pentru că îi vine organismului peste mână. Mai mult, un studiu realizat pe șoareci a demonstrat că atunci când şoarecii continuă să mănânce în dieta cu conţinut ridicat de grăsimi și cu un conţinut scăzut de carbohidraţi, după o săptămână ei încep să consume mai multe grăsimi decât pot arde şi dezvoltă diabet şi obezitate.
  • Alimentația slabă în grăsimi și uleiuri – fiecare corp are nevoie de mici cantități de ulei zilnic, eliminarea lui aproape completă poate duce la afecțiuni de natură hormonală, chiar dacă slăbitul va merge strună în prima perioadă. Conform portalului sfatulmedicului.ro, creierul uman este alcătuit în proporție de ~60% din lipide. Lipidele ingerate în decursul vieții modelează permanent creierul, din copilărie până la bătrânețe, determinând în mod esențial performanțele de învățare, memorie, atenție, concentrare. Astfel, pentru omul sănătos se recomandă ca grăsimile reprezinte sub 25-30% din aportul caloric total și de la 10% în sus, zilnic). Tot din grăsimi este construită și membrana noatră celulară (adică creierul fiecărei celule)! Așadar, nicăieri fără grăsimi.

Distribuie articolul: