În urmă cu 344 ani, în ziua de 4 martie, în Venezia, se naște marele compozitor și muzician, reprezentant al barocului muzical, Antonio Vivaldi. Se naște în urma mariajului dintre Giovanni Battista Vivaldi și Camilla Calicchio.

Autorul a 12 colecții de simfonii, concerte, sonate – în total peste 50 de opere muzicale – inițial s-a dedicat carierei bisericești, a primit tonsura la 15 ani și s-a hirotonit ca preot la 25 ani. Dragostea pentru vioară și muzică i-a insuflat-o tatăl său, violonist și el în orchestra Domului San Marco, care i-a oferit, doar lui Antonio din cei opt copii ai familiei, educație muzicală.

Din 1703 până-n 1740, Antonio Lucio Vivaldi predă lecții de vioară la „Ospela della Pieta”, unul dintre cele patru orfelinate din Venezia unde trăiau orfanele și fiicele ilegitime abandonate. Din toate felurile de opere muzicale pe care le-a creat concertele au fost patima sa.

Se crede că a avut mai multe femei de care a fost îndrăgostit pe tot parcursul vieții, mai ales s-au păstrat date despre o mezzo – soprană, Anna Giro, căreia i-a dedicat un mare număr de pagini vocale. După ce s-au cunoscut, Anna Giro a fost primadonă în aproape toate operele lui Vivaldi.

O boală subită îi curmă viața la 63 ani, când se afla la Viena. Este înmormântat în cimitirul din dreptul porții Kartnertor, pe locul în care se află în prezent Universitatea Tehnică din Viena.

După moartea sa, a urmat o soartă similară cu cea a mai multor genii ai muzicii: a fost dat uitării. Abia la începutul sec. XX a fost readus la rang de geniu de către muzicologul Alberto Gentili.

Câteva curiozități din viața marelui compozitor:

  1. Era poreclit Il Prete Rosso, datorită faptului că a moștenit culoarea părului roșcat de la tatăl său.
  2. A scris o operă despre dragostea dintre două femei – Arsilda și Lisea din „Arsilda, regina din Ponto”. Opera a fost cenzurată, bineînțeles, dar după un an s-a reușit punerea acesteia în scenă.
  3. Multe dintre creațiile lui au fost scrise pentru fetele de la orfelinatul unde preda muzică, și erau interpretate exclusiv de femei, ceea ce era o raritate pe atunci.
  4. Johann Stebastian Bach era admirator al muzicii lui Vivaldi și a și învățat multe de la geniul venezian.
  5. Vivaldi a cântat pentru Papa Benedict al XIII- lea, când a fost invitat la Roma.
  6. Chiar dacă pe parcursul vieții a avut un succes fenomenal, ultima perioadă a vieții a fost grea din punct de vedere financiar, nevoit fiind să vândă multe manuscrise de-ale sale, pentru a supraviețui.
  7. Cauza morții ar fi fost o infecție internă, iar cimitirul din Viena unde a fost înmormântat era denumit „Cimitirul săracilor”. La ceremonia înmormântării a cântat în cor și Joseph Haydn, care avea atunci doar 9 ani și încă urma să devină celebrul compozitor austriac.

Pe lângă celebrele „Anotimpuri”, din operele lui Vivaldi fac parte „Juditha Triumphas”, prima piesă de operă cântată pe scenă exclusiv de femei, multe concerte și simfonii.

Distribuie articolul: