Realitățile din zona țărilor orientale sunt la ani lumină de cele europene. Femeile încă luptă acolo pentru supraviețuire, pentru un loc sub soarele necruțător al misoginiei și violenței în cele mai abrutizante forme. Sunt zeci de cărți care abordează subiectul femeilor care fug din „paradisul” Islamului adus la extreme, dar de fiecare dată îmi vine greu să citesc, să înțeleg și să percep dimensiunea complexă a acestor subiecte.

În această cronică vă invit să descoperiți un titlu nou, o carte traumatizantă despre o femeie decisă să fugă din colivia de aur a propriilor părinți și pentru care prețul libertății poate fi unul foarte înalt. Este vorba despre istoria lui Rahaf Mohammed povestită pe larg în volumul „Rebelă”, care a apărut în această lună la Editura Polirom.

Rahaf încearcă să fugă, își planifică întreg parcursul până la libertate și ajunge prinsă într-o capcană. Se va salva ori nu? Va putea să se elibereze de propria nefericire? Nu vă divulg parcursul istoriei, dar iată cinci motive să citiți această carte chiar astăzi:

  1. Este o istorie veridică și pregnantă. Te face să empatizezi nu doar cu Rahaf, ci cu întreaga comunitate de femei din Arabia Saudită. Abuzurile nenumărate, violența în care sunt crescute și, mai ales, episoadele în care le este înfrântă voința nu pot lăsa rece nici un cititor.
  2. Este o retrospectivă importantă asupra nevoii de emancipare continuă, de adoptare a filosofiei feminismului ca parte inerentă din destinul nostru. Judecând după ceea ce se întâmplă în Iran în prezent, astfel de cărți sunt o oglindă în care se reflectă tendințele bolnăvicioase ale unei lumi profund patriarhale.
  3. Este o narațiune foarte calmă, spusă pe un ton asumat și răspicat, deci are valoarea unui adevărat reportaj jurnalistic. Se pare că Rahaf are o memorie fotografică, arătându-ne cele mai mici detalii din existența ei până la și după fuga sa din Arabia Saudită.
  4. Este o carte bună de citit inclusiv de către victimele abuzului domestic, de către femeile care se află în relații toxice din care nu au cum să iasă, pentru că e o doză de speranță mult râvnită.
  5. Este o narațiune simplă, pe înțelesul oricui, care ridică întrebări asupra asumării voite sau nevoite a unui destin. Este sau nu prețul libertății accesibil oricui?

Cred că o astfel de carte este indispensabilă, mai ales acum, mai ales în perioada când se duc lupte acerbe între tradiționalismul închistat în obiceiuri și evoluția firească a lucrurilor. Rahaf este acum urmărită pe Twitter de peste 200.000 de followeri și a creat o comunitate care propagă nevoia femeilor de a se elibera de sub opresiunea extremiștilor.

Volumul poate fi procurat aici. Lecturi frumoase și asumate!

Distribuie articolul: