Contracepția, după mentalitatea învechită, a fost mereu cumva lăsată în grija femeii. Trăind în sec. 21, deja tot mai mult se vorbește că de contracepție sunt responsabili ambii parteneri. Iar în cazul în care cuplul nu-și mai dorește copii niciodată, pot apela fie la sterilizarea feminină, fie la vasectomie.

Vasectomia reprezintă o metodă de contracepție masculină permanentă, care constă în secționarea sau blocarea canalelor prin care spermatozoizii sunt transportați spre penis. Este o metodă chirurgicală despre care circulă o serie de mituri absolut nefondate. Vom încerca să explicăm mai pe larg.

Bărbații, în mare parte, rămân a fi reticenți față de această procedură, din cauza anumitor temeri legate de efectele vasectomiei:

  1. Prima și cea mai mare frică este că bărbatul nu va putea ejacula după vasectomie. Fals. Dacă ai putut ejacula înainte de vasectomie, cu siguranță vei putea s-o faci și după. Lichidul seminal se produce în prostată și vase seminale, care nu sunt atinse deloc în cazul procedurii de vasectomie.
  2. Din cauza vasectomiei va scădea nivelul de testosteron. Testosteronul este un hormon, într-adevăr, produs și de testicule, parțial. Doar că hormonul se elimină în sânge și nu are nimic comun cu canalele secționate în timpul intervenției.
  3. Cancer de prostată, penis, testicule etc. Nicăieri în medicină nu există studii care să arate legătura dintre cancerul organelor sistemului reproductiv și vasectomia. Apropos, o bună combatere a cancerului de penis este vaccinul contra Human Papilloma Virus, care se face până la 14 ani.
  4. Organismul nu va mai produce atâta spermă ca până la vasectomie. Indiferent dacă sperma este evacuată sau nu, dacă timp de 5 zile un bărbat nu are contact sexual, lichidul seminal moare și se produc noi spermatozoizi. Blocarea acestora prin vasectomie nu influențează cantitatea de spermă pe care o produce organismul.
  5. Este mai ușor ca femeile să-și ligatureze trompele uterine. Fals. Ligaturarea trompelor uterine se efectuează cu anestezie epidurală și operația prezintă complicații postoperatorii cu 10 – 20% mai des decât în cazul vasectomiei.
  6. Bărbatul nu va mai avea erecție. Erecția reprezintă fluxul de sânge sporit la nivelul penisului și a organelor bazinului mic. Vasectomia nu reprezintă un proces ce atinge acest aspect fiziologic, precum și nu influențează în vreun fel libidoul.
  7. Un bărbat cu vasectomie va deveni pacient permanent la chirurgul urolog. Adevărul este că un bărbat cu vasectomie va fi monitorizat, conform necesității cu privire la situația postoperatorie, dar nu va căpăta vreun șir de boli care să-l transforme pentru totdeauna în pacientul secției de urologie.

După cum am ilustrat mai sus, vasectomia nu doar că nu prezintă nici un pericol pentru viața și sănătatea bărbatului, dar nici nu influențează, în vreun fel, funcția sa sexuală.

Difuncțiile sexuale sunt un subiect aparte de dezbătut și pe această cale am vrea să vă amintim, stimați bărbați, că în zilele noastre, când cercetările științifice, industria farmaceutică și medicina sunt la nivel foarte avansat, practic nu există problemă ce nu are soluție. O serie întreagă de specialiști, începând cu urologul și terminând cu sexologul își fac meseria tocmai ca pentru voi să vă bucurați de o sănătate impecabilă și o viață sexuală fără probleme!

Distribuie articolul: