Cu părere de rău, datele statistice demonstrează că rata divorțurilor la moldoveni este în creștere. Adică de ce numaidecât cu părere de rău? Ne-am deprins să egalăm divorțul cu cine știe ce tragedie de proporții vulcanice, când, de fapt, este doar o trecere de la o etapă la alta a vieții.

 

Nimeni, când se căsătorește, nu se gândește că poate veni și ziua divorțului, cândva.

Așadar, din diverse motive pe care nu le vom discuta aici, ai ajuns la concluzia că unica soluție este să divorțezi de partenerul de viață. Ce-i de făcut? Că pun pariu că nu ați înregistrat un contract matrimonial, nu-i așa? Deci, sunt câteva detalii foarte importante ce necesită discuții cu ambele părți implicate.

În primul rând, tare vreau să sper că ai parte de un divorț civilizat, o comunicare normală, fără răzbunări inutile și, mai rău, violență. În cazul în care nu este așa, ai un partener cu care nu se poate comunica liniștit sau tu nu te simți în stare să comunici liniștit, mai bine îi încredințezi totul de la început unui avocat competent.

În cazul în care sunteți doi oameni maturi și asumați, înainte de a depune cererea în judecată sau la notar, luați în calcul următoarele momente:

  1. Cu cine vor rămâne copiii, dacă îi aveți? Sunt minori? Stabilirea domiciliului copilului pe cale amiabilă te scutește de dezbateri inutile judecătorești. Eventual, dacă copiii tăi au atins vârsta de 10 ani, ar putea fi întrebați cu cine din părinți își doresc să trăiască. Discutați despre pensia alimentară, timpul petrecut cu ambii părinți, ce se întâmplă dacă un părinte se îmbolnăvește și nu poate lua copilul în ziua repectivă – vorbiți despre absolut tot.
  2. Iarăși despre copii. Pentru nimic în lume nu-i traumatizați cu șanataj, încercarea de a convinge cine e părintele bun și cine e cel rău. Nu povestiți detaliile motivului divorțului, încercați să-i comunicați vestea destul de dureroasă pentru ei cât mai moale și cald. Asigurați-vă copiii că părinții divorțează unul de celălalt, nu și de ei. Și neapărat străduiți-vă să le spuneți cât mai des că îi iubiți enorm și acest lucru nu va înceta niciodată.
  3. Anunțați-vă părinții, nașii, prietenii în aceeași manieră. Fără scandaluri, amănunte urâte din viața voastră, fără a face scene în fața lor. Comportați-vă adecvat și asigurați-i de buna continuare a relațiilor, dacă vă doriți acest lucru.
  4. Stabiliți foarte clar toate condițiile cu privire la proprietatea comună ce o dețineți. Luați în calcul absolut orice bun, fie imobil, teren, automobile sau business-ul de familie, conturi bancare și restul activelor financiare ale familiei. Partajul decis pe cale amiabilă va simplifica mult procedura divorțului.
  5. Asigură-te că ai suficienți bani să achiți avocatul, dacă va fi nevoie, sau chiria pentru o perioadă de timp. De asemenea, gândește-te din ce surse de venit vei trăi mai departe. Dacă ai carențe la acest punct, ar fi foarte indicat să le rezolvi cât mai rapid.
  6. Nu vă împroșcați cu reproșuri. Mulțumiți-vă unul altuia pentru momentele frumoase care sigur au avut loc în căsnicia voastră. Înțelegeți că ați ajuns aici, cel mai probabil, din vina amândurora. Lăsați trecutul în trecut și un loc de bună ziua pentru viitor.
  7. Trageți concluziile potrivite și, pe viitor, nu mai repetați greșelile comise.

Am asistat de-a lungul vieții la divorțuri ale perechilor ce mi-au fost apropiați. Este o etapă foarte grea, cu zile în care vrei să nu cobori deloc din pat, zile în care te refugiezi în alcool sau dulciuri. Lasă-ți un timp să treci prin toate acestea, dar ai grijă să nu se întindă prea mult.

Și încă ceva, foarte important, după părerea multor psihologi: nu te avânta deodată în altă relație serioasă și pe termen lung. Ai nevoie să-ți înveți lecțiile, să lucrezi cu propriile traume și să nu ajungi în situația în care te pomenești că iarăși te lovește în frunte aceeași greblă.

Distribuie articolul: