Singurătatea este un subiect fierbinte în aceste zile. Într-o lume digitală care permite conexiuni globale, oamenii sunt adesea mai puțin conectați la comunitatea imediat din jurul lor. În timp ce problema singurătății a apărut în conștiința societății, problema reală este probabil mai degrabă una a „însingurării”. Adică, s-ar putea să le fie bine – și chiar să se bucure – să se ocupe în activități solitare, dar se luptă cu lipsa de a se simți conectați.

Leslie Becker-Phelps își dezvăluie experiența de terapeut pentru Web.MD într-un articol ce demonstrează că oamenii simt cel mai mare sentiment de bine atunci când se simt înțeleși, apreciați și validați. Interacțiunile care realizează aceste lucruri sunt mai mult decât o simplă comunicare de bază – oamenii se simt de fapt conectați.

Desigur, oamenii se pot conecta cu un prieten bătând în joc discutând sportul preferat sau analizând o întâlnire cu cineva. Timpul petrecut cu un amic și o ocupație plăcută este agreabil. Iar un mesaj text rapid sau chiar aprecierea postării cuiva pe Facebook îi poate spune că te gândești la el. Toate acestea sunt lucruri bune. Dar atunci când aceste conversații, postări sau schimburi de text nu ating o conexiune mai profundă în care ți-ai împărtășit sinele autentic, te poți simți în continuare singur.

Leslie spune că vorbind deschis și sincer despre luptele și valorile personale, oferi o cale directă către inima ta. Inviți cealaltă persoană să te înțeleagă cu adevărat. Dar, împreună cu asta, te faci și tu vulnerabil. Acestea pot fi cele mai împlinite relații sau pot duce la durere.

Având în vedere diferitele moduri în care oamenii abordează utilizarea rețelelor sociale, nu este surprinzător faptul că există rezultate mixte în cercetările care analizează efectul rețelelor sociale asupra emoțiilor și sentimentul conexiunii oamenilor. Oamenii cu prietenii stabilite constată adesea că rețelele sociale susțin acele relații și pot crea momente mai fericite în zilele lor. Oamenii mai izolați care folosesc rețelele sociale ca o modalitate „sigură” de a se conecta adesea își simt prieteniile din rețelele sociale ca fiind mai puțin împlinitoare.

Dacă te lupți să te simți deconectat și singur pe lume, problema nu este în rețelele sociale. S-ar putea ca computerele și tehnologia să fi permis oamenilor să trăiască o viață mai evitantă, adăugând un sentiment de singurătate. Dar în viața de zi cu zi, tehnologia te poate ajuta sau poate ascunde sentimentul de conexiune. Așadar, uită-te la modul în care te conectezi cu ceilalți – sau, mai exact, cum îți menții distanța. Îți poți „vindeca” sentimentul de singurătate întreținând relații de susținere și grijulii în care tu și cealaltă persoană să vă simțiți în siguranță în împărtășirea cu „adevăratul” sine.

Distribuie articolul: