O atitudine pozitivă față de mișcare, sport și viața activă este scopul multor părinți care vor să educe copii sănătoși. Este acest țel unul realist? Specialiștii recomandă diferite niveluri de activitate pentru diferite vârste – de exemplu, între 1 și 5 ani mișcarea activă e binevenită zilnic, pe o durată de cel puțin 3 ore, în mai multe sesiuni de câte 10-20 de minute pe tot parcursul zilei; între 5 și 12 ani se recomandă cel puțin 60 de minute de activitate fizică pe zi, iar adolescenților – chiar mai mult de atât.

Veștile bune? Când copiii dezvoltă devreme dragostea pentru activități ce presupun mișcare activă, de obicei, acest atașament rămâne cu ei pe viață. Pentru a te asigura că micuțul tău face suficient exerciții pe măsură ce crește, trebuie să pui devreme baza aprecierii pentru mișcare – chiar în primii ani de viață.

Copiii imită acțiunile părinților lor și altor modele majore în viața lor atunci când vine vorba de o multitudine de comportamente legate de stilul de viață, inclusiv activitatea fizică și obiceiurile de fitness. Un copil care observă un părinte sau un model care se implică într-un nivel sănătos de activitate fizică are mai multe șanse să accepte aceste comportamente ca o normă pentru el însuși. În mod similar, un copil care își observă îngrijitorul stând pe canapea pentru perioade prelungite, angajându-se în comportamente sedentare, are mai multe șanse să accepte aceste comportamente ca normă. Copiii care își văd în mod regulat părinții participând la activități sportive și de fitness au mai multe șanse să o facă ei înșiși – acest lucru este valabil mai ales acum, deoarece timpul petrecut în compania tehnologiei, ecranelor crește în rândul copiilor mici și activitatea fizică este în scădere.

Exercițiile și mișcarea nu ar trebui să fie o corvoadă. Părinții și îngrijitorii (inclusiv cadrele didactice din grădinițe, centre de dezvoltare, școli) trebuie să se concentreze pe distracție și să încurajeze copiii să participe la activitățile care le plac. La fel ca adulții, copiii sunt mai puțin încântați de ceva ce nu le place. În plus, dacă se distrează, probabil că vor dori să petreacă astfel mai mult timp, ceea ce le oferă ocazia să exerseze și să-și îmbunătățească abilitățile. Iată câteva ponturi pentru a stimula interesul copiilor pentru activitate.

Asigură-te că activitatea este adecvată vârstei

A cere unui copil de 5 ani să participe la un joc de badminton în familie ar putea să nu fie cea mai bună modalitate de a încuraja mișcarea. Cu toate acestea, coborând plasa și oferindu-le o rachetă de mărime preșcolară cu o minge mare crește succesul și îmbunătățește factorul de distracție.

Concentrează-te pe abilitățile motorii

Dezvoltarea abilităților motorii brute este esențială pentru copii, în special pentru preșcolari. Aceste abilități îi ajută pe copii să aibă echilibru, forță, coordonare și timp de reacție bun.

Dacă ai copii mici și copii de vârstă preșcolară, păstrează focusul activităților pe lovirea cu piciorul sau aruncarea mingii, săritul, cățăratul, cursele cu obstacole sau mersul pe tricicletă sau cu bicicleta cu roți de antrenament.

Asigură-te că micuții poartă căști și alte echipamente de protecție atunci când merg pe bicicletă și supraveghează-i în mod adecvat atunci când urcă sau folosesc jucării sau dispozitive în mișcare.

Optează pentru jucării active

Când alegi jucării de interior și de exterior, include articole care necesită joc activ, cum ar fi mingi pentru copii mici și biciclete și scutere pentru copiii mai mari. Tot ce ține de cățărat reprezintă o alegere excelentă pentru copiii mici, preșcolari și copiii de vârstă școlară, asigură-te doar că sunt adecvate vârstei – dacă nu ai spațiu acasă, vezi dacă poți ajunge pe un teren special amenajat în acest scop, afară.

Urmărește mai multe jucării active decât jucării pasive acasă. Când copilul tău cere o jucărie nouă, cere-i să doneze o jucărie pasivă în schimbul unei jucării active noi. Acest lucru înclină balanța în favoarea mișcării.

Încurajează jocul liber

Jocul liber este modul în care copiii învață despre ei înșiși și despre mediul lor. Este, de asemenea, un moment excelent pentru a strecura în planul zilei niște exerciții.

Asigură-te că incluzi mai multe oportunități de joc liber pe parcursul zilei. Pentru a menține jocul activ, încurajează copilul să iasă în aer liber timp de 30 de minute și să-și folosească imaginația pentru a crea un curs de obstacole sau o vânătoare de obiecte ascunse, să meargă cu bicicleta sau cu scuterul sau să se joace cu mingi și alte jucării în aer liber.

Creează un program de activități

Ce spui de un program săptămânal de activitate fizică cu obiective? Decide, împreună cu copilul tău, o recompensă care nu are legătură cu alimentele atunci când îndeplinește acel obiectiv. Pune accent pe distracție, dar nu uita să creezi și o asociere plăcută.

Vorbește despre fitness cu micuții

Dacă vrei să-ți inspiri copiii să iubească mișcarea, trebuie să-i înveți ce înseamnă aceasta. Căutați oportunități de a crea o cultură pozitivă a fitness-ului acasă. Vorbește despre antrenamentele, sporturile și activitățile tale și despre cât de importante sunt acestea în viața ta. La masa de cină, discutați despre mâncare și cum alimentează mișcarea.

Transformă treburile casei în exerciții

Combinarea treburilor casnice cu competiții active realizează două lucruri: copilul tău îndeplinește o sarcină casnică și face exerciții în timp ce o face. Dacă ai mai mult de un copil, transformă treburile într-o competiție care implică exerciții fizice (iarăși, nu uita de recompensele adecvate).

De exemplu, copiii mici și copiii de vârstă preșcolară pot alerga pentru a vedea cine își poate arunca rufele în coș cel mai repede. Afară, fă o competiție din irigarea florilor sau strânsul frunzelor. Desemnează o secțiune a curții pentru fiecare copil (și părinte) de curățat. Persoana care termină primul câștigă.

Lasă-i să aleagă activitatea

Chiar și copiii mici știu ce le place și cu siguranță se simt apreciați atunci când îi întrebi despre asta. Lasă-ți copilul să aleagă câteva activități sau sporturi care îi plac și să participe la ele ca familie.

Citiți împreună o poveste inspirată de mișcare

Librăriile și bibliotecile sunt pline de cărți care încurajează mișcarea copiilor mici. Pentru a descoperi sportul pe care cel mic și-ar dori să-l practice, poți consulta diferite cărți de sport ori biografiile celor mai celebri sportivi, astfel încât să îi oferi toate informațiile de care el are nevoie. În cazul în care copilul are o vârstă foarte mică, îi poți prezenta cu ajutorul cărților ilustrate diferite sporturi pe care le poate practica. În acest fel, va fi pregătit și va alege ceea ce îi place.

Încearcă un sport organizat

Când copiii sunt suficient de mari, ai putea lua în considerare înscrierea lor într-un sport organizat. Sporturile de grup precum fotbalul, baschetul au categorii de vârstă care adaptează jocul la vârsta și nivelul copilului, permițându-le să exerseze noi abilități în timp ce învață despre competiție.

Distribuie articolul: