Compania rusească „Gazprom” încalcă contractul semnat și livrează Republicii Moldova doar 70% din cantitatea pe care s-a obligat să o asigure. O spune vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale. Potrivit lui, Republica Moldova plătește pentru gaz, iar „Gazprom” are obligația să livreze cantitatea prevăzută, informează ipn.md.

Transportarea și rezervarea cantităților necesare, conform contractului, este responsabilitatea „Gazprom”. E important ca cetățenii să cunoască adevărul. Republica Moldova a achitat mereu plata pentru gaz, inclusiv în avans. Micile întârzieri la plată sunt cauzate de creșterea imensă a prețului la gaze naturale”, susține vicepremierul.

Potrivit lui, nu există niciun blocaj din partea Ucrainei în ceea ce privește transportul gazelor naturale. Ministrul mai spune că datoria față de „Gazprom” poate fi evaluată doar de un audit independent.

„Interesul Republicii Moldova este să achite sume corecte și reale. Republica Moldova nu va achita datorii care nu-i aparțin. Regretăm că „Gazprom” încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă”, a mai spus Andrei Spînu.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat pe 30 septembrie că „Moldovagaz” a primit de la „Gazprom” confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8,06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri) au fost confirmate 5,7 mln m3 pe zi. Astfel, livrările au fost limitate cu 30%. Ulterior, vicepremierul Andrei Spînu a precizat că, în cazul în care „Gazprom” nu își va onora obligațiile contractuale, capacitățile necesare „Moldovagaz” pot fi asigurate prin intermediul licitațiilor zilnice. „Moldovagaz” a expediat către „Gazprom” solicitarea de a rezerva suplimentar pentru perioada 1-7 octombrie capacități zilnice suplimentare pentru ambele maluri ale Nistrului.

Totodată, luni autoritățile au anunțată că Societatea pe acțiuni Energocom a obținut licența la ANRE România și poate cumpăra sau vinde gaze naturale pe piața din România.

De asemenea, Energocom a fost înregistrat pe Regional Booking Platform și poate accesa depozitele de stocare gaze din Ucraina. În același timp, premierul român, Nicolae Ciucă, a declarat că România i-ar putea acorda Republicii Moldova cinci milioane metri cubi de gaze naturale pe zi, însă nu mai mult.

Distribuie articolul: