Joi, 29 septembrie, a avut loc premiera filmului pandemia.md. Valeriu Jereghi este regizorul, iar Nicolae Jelescu, Olivia Furtună, Emilia Jereghi, Ronin Terente au jucat în rolurile principale. Locația filmărilor a fost Orheiul Vechi din raionul Orhei. Acțiunea filmului este inspirată din viața regizorului Valeriu Jereghi.

Evenimentele din peliculă au loc în perioada carantinei de pandemie COVID-19. În Republica Moldova, ca și în toate țările din lume, a fost declarată stare de urgență. Mulți din mediul urban se refugiază în sate.  Filmul reflectă viața familiei regizorului de film Valeriu Jereghi, care, împreună cu familia, părăsesc orașul și se refugiază într-un sat. Satele se confruntă cu o altă realitate.

Restricțiile impuse în perioada pandemiei erau respectate și în sate, deși nu în mod obligatoriu, iar revenirea unor concetățeni în țară a presupus staționarea acestora în carantină pentru o perioadă de două săptămâni.

Regizorul abordează modul de viață rural, cu bune și rele. Deși mediul rural este bine închegat, se pare că regulile impuse de autoritățile centrale creează anumite probleme pentru autoritățile din sat. Primăria trebuie să aibă grijă de cei veniți acasă, de peste hotare, iar interzicerea oficializării slujbelor religioase, impune preotul din sat să opteze pentru alte metode de a fi alături de credincioși – mergând prin sat pentru a vinde lumânări și pentru a se ruga.

Realitatea filmului pandemie.md pare să fie desprinsă dintr-o abordare greșită a satului moldav, care contextual este mutal în marginea evoluției. Regizorul transformă satul într-un loc de retragere, unde parcă nimic nu evoluează. În realitate, anume acolo se naște veșnicia evoluției.

E îmbucurător că se fac filme în țara noastră. Cinematografia Republicii Moldova are potențial și filmele noastre ar putea concura cu cele din alte țări.

Distribuie articolul: