Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că va organiza un exercițiu demonstrativ, în cadrul căruia vor fi prezentate principiile eficiente de lichidare a consecințelor unui accident cu implicarea materialelor radioactive și decontaminare într-o situație de risc cu caracter radiologic.

Exercițiul va avea loc mâine, 28 septembrie, la Centrul Republican de Instruire din Chișinău. Potrivit Inspectoratului, aplicațiile au drept scop informarea populației despre metodele de protecție și acțiunile care trebuie întreprinse în situații similare.

În cadrul unei emisiuni din 16 august 2022, președinta Republicii Moldova Maia Sandu a afirmat că nimeni nu poate fi pregătit de un accident nuclear, deși riscurile există. Șefa statului a declarat că autoritățile din Moldova au întreprins unele măsuri în eventualitatea unei catastrofe, însă, și-a exprimat speranța că comunitatea internațională va interveni ca să prevină o asemenea situație.

Tot în august curent, savanții Institutului ucrainean de Hidrometeorologie și cei ai Academiei Naționale de Științe din Ucraina au creat pe calculator o simulare în care se vede cum s-ar putea deplasa undele radioactive, în cazul unui accident la Centrala Nucleară de la Zaporojie. Se menționa că în cazul în care s-ar produce un accident la Centrala nucleară de la Zaporojie, nordul Republicii Moldova ar fi afectat. De asemenea, norul radioactiv s-ar deplasa spre vestul Ucrainei, iar ulterior ar ajunge în partea de vest a Belarusului, în Polonia și în Țările Baltice.

Distribuie articolul: