Ieri fiul sau fiica ta nu se ducea la culcare fără un pupic de noapte bună iar pe parcursul zilei te îmbrățișa de zece ori, și astăzi te trezești cu uși închise în nas, ba chiar trântite, cu isterii și zeci de reproșuri nu tocmai „politically” corecte. Ce-i de făcut?

Toți ne amintim de perioada adolescenței noastre. Unii dintre noi și-o amintesc ca pe cea mai frumoasă perioadă a vieții, alții își amintesc doar momente neplăcute și experiențe negative. Oricum ar fi, toți sunt de acord că adolescența este cea mai dificilă perioadă a vieții. Este timpul în care atât la nivel fiziologic, cât și emoțional, și neurologic omul trece prin cele mai complexe transformări.

Omul, da. Căci primul pas în a-ți ajuta adolescentul în perioada aceasta este să-ți amintești cât mai des că el sau ea este om! Ca toți oamenii. Cu crize. Cu nervi. Cu isterii. Cu zile bune și zile infernale. Cu eșecuri, frustrări, complexe și modificări de dispoziție. Tratează-l așa cum vrei să fii tratat tu când ai astfel de stări.

  •   Lasă-l în pace. Când vezi că atmosfera fierbe și va urma vulcanul, lasă-l să-și trăiască momentul de furie. Tu în acel moment poți fie să rămâi calm, să numeri până la… 110 și să-ți repeți: „și asta va trece” sau să ieși, pur și simplu, din cameră.
  •   În nici un caz nu-i invalida emoțiile. „Nu plânge!”, „Nu striga!”- această subminare a emoțiilor nu face decât să amâne furtuna pentru mai târziu sau să-l determine pe adolescent să se închidă în sine.
  •   Respectă-i intimitatea. Bate la ușă când vrei să intri în cameră, nu-i scotoci prin lucrurile personale, nu-l obliga să se îmbrace într-un anumit fel. Găsiți mijlocul de aur. De exemplu: „Nu îți voi controla telefonul, dar hai să ne înțelegem că unele site-uri vor fi blocate, ca, de exemplu, cele cu intentare la suicid sau cele ce conțin violență”.
  •   Construiește-ți relația pe baza prieteniei și încrederii. Da, ești autoritatea supremă pentru el, dar nu fă abuz din acest lucru. Îl va percepe ca pe o constrânegere și spiritul rebel își va spune cuvântul prin ceea că ar putea face totul invers, numai ca să-ți demonstreze că e deja matur și poate hotărî singur. Pe când o realție bazată pe prietenie creează o atmosferă caldă și sigură.
  •   Acordă-i înțelegere. Spune-i, atunci când este supărat sau necăjit, că îl înțelegi. Este mult mai important pentru el acest lucru decât crezi.
  •   Încurajează-l. Vorbește-i cu optimism că toate momentele grele vor trece și că ești acolo ca să-l susții și să-i fii sprijin, ori de câte ori are nevoie. Lasă treburile deoparte când adolescentul tău vrea să-ți vorbească. Este mult mai important să fii acolo în acel moment ca să îl asculți, decât să termini de gătit cina.
  •   Nu-i neglija stările depresive, anxietatea, comportamentul care nu este în regulă ca, de exemplu, tăierea pielii pe mâini sau picioare sau alte metode de autodistrugere. Pot fi urmările serioase ale bullying-ului la școală sau a altor probleme. Mergeți imediat la psihoterapie.

Și, la final, câțiva de NU.

  1. NU aplica pedepse corporale și violență verbală.
  2. NU îl lua în derâdere pentru anumite manifestări emoționale, gen plâns sau tristețe.
  3. NU îi critica aspectul fizic și nici eșecurile în diverse domenii.
  4. NU uita să îi spui, cât mai des, că este deștept, frumos, talentat, puternic și, mai ales, că-l iubești foarte mult.

Autoare: Ana Chiriac

Distribuie articolul: