Proteste masive și violențe au izbucnit în Iran, după ce „poliția moravurilor” a ucis o femeie pentru că ar fi purtat „haine necorespunzătoare”, contrat codului vestimentar strict impus de autorități. Manifestațiile s-au răspândit în 15 orașe, inclusiv în capitala țării, Teheran, mii de femei aruncându-și în foc vălurile, scrie AFP.

Demonstrațiile din Teheran au dus la intervenția în forță a Poliției, care a utilizat gaze lacrimogene, iar în unele cazuri a recurs și la muniția de război. Guvernatorul capitalei, Mohsen Mansouri a acuzat agenți ai unor state străine de organizarea violențelor în oraș, precizând că au fost arestați trei cetățeni străini.

Bărbaţi şi femei, dintre care multe şi-au dat jos vălul, s-au adunat la Teheran şi în alte mari oraşe din ţară, în special la Mashhad (nord-est), Tabriz (nord-vest), Tasht (nord), Ispahan (centru) şi Kish (sud), a adăugat IRNA. Guvernatorul Kurdistanului, Ismail Zarei Koosha, a declarat că trei persoane au fost ucise în timpul manifestaţiilor din provincie.

Protestele au început după ce Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani şi originară din regiunea Kurdistan (nord-vest), a fost arestată la 13 septembrie la Teheran, când era în vizită cu familia, pentru că „purta haine necorespunzătoare”, de către poliţia moravurilor, o unitate însărcinată cu aplicarea unui cod vestimentar strict pentru femei în Republica Islamică a Iranului.

De altfel, în Iran, acoperirea părului este obligatorie în public. Poliţia moravurilor le interzice de asemenea femeilor să poarte paltoane scurte, deasupra genunchiului, pantaloni strâmţi şi blugi găuriţi, precum şi ţinute viu colorate, printre altele.

Masha Amini a intrat în comă după arestarea sa şi a decedat la 16 septembrie la spital, conform televiziunii de stat şi familiei. Poliția a afirmat că fata suferea de unele probleme de sănătate, afirmații respinse de tatăl ei, care a acuzat forțele de ordine de tortură și maltratarea acesteia. Moartea sa a declanşat proteste violente, precum şi declaraţii de condamnare la nivel internaţional.

În urma unor condamnări ale ONU, SUA, Franţei şi altor ţări în privinţa cazului Amini şi a gestionării protestelor de către forţele iraniene, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, Nasser Kanani, a spus că acestea sunt „poziţii intervenţioniste străine”.

„Este regretabil că unele ţări încearcă să profite de un incident care face obiectul unei anchete pentru a-şi urma obiectivele şi dorinţele politice împotriva guvernului şi poporului iranian”, a declarat el.

Reprezentantul liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, din provincia Kurdistan, Abdolreza Pourzahabi, a efectuat luni o vizită de două ore la casa familiei lui Amini, a declarat agenția de presă semi-oficială Tasnim, citând comentariile lui Pourzahabi, care au fost raportate și de agenția de presă de stat.

Pourzahabi a spus familiei lui Amini că „toate instituțiile vor lua măsuri pentru a apăra drepturile care au fost încălcate” și a dat asigurări că Khamenei a fost „de asemenea afectat și îndurerat” de moartea ei.

„Așa cum am promis familiei doamnei Amini, voi urmări și problema morții ei până la rezultatul final”, a spus Pourzahabi.

Distribuie articolul: