O nouă cercetare întreprinsă la Universitatea Medicală și Stomatologică din Tokyo a identificat un nou medicament care poate imita exercițiile fizice și poate promova schimbări similare în mușchi și oase. Lucrarea, condusă de profesorul Tomoki Nakashima, a fost publicată în Bone Research.

Când suntem activi fizic, oasele și mușchii noștri lucrează împreună pentru a deveni mai puternice. Pentru a menține sănătatea oaselor, experții recomandă o combinație de activități cu greutăți de 3-5 ori pe săptămână și exerciții de rezistență de 2-3 ori pe săptămână.

Cercetările au arătat că exercițiile fizice pe tot parcursul vieții sunt benefice pentru menținerea sănătății osoase, iar o reducere a exercițiilor fizice duce la pierderea osoasă. Activitatea fizică regulată e benefică pentru întărirea și menținerea mușchilor și a oaselor, iar cercetările au arătat că îmbunătățirea forței musculare poate avea un efect moderat în ameliorarea durerilor articulare pentru persoanele cu osteoartrită.

În ciuda beneficiilor multiple, viața modernă este asociată adesea cu lipsa activității fizice. Potrivit sursei de încredere a Organizației Mondiale a Sănătății, inactivitatea fizică este o problemă gravă, dar „insuficient de abordată problemă de sănătate publică” – până la 85% din populația lumii duce un stil de viață sedentar.

Inactivitatea este, de asemenea, asociată cu un risc crescut de boli cronice. British Heart Foundation atribuie inactivitatea fizică peste 5 milioane de decese în întreaga lume, ceea ce echivalează cu unul din nouă decese în total.

Condițiile cronice, rănile și îmbătrânirea pot însemna că este mai dificil să întreprindeți activitate fizică, ceea ce poate duce la slăbirea mușchilor (sarcopenie) și pierderea osoasă (osteoporoză).

Mușchi și oase mai puternice cu o pastilă

În cadrul studiului, echipa de cercetare a identificat un nou compus numit Locamidazol ca un potențial medicament terapeutic care poate provoca efecte similare exercițiilor fizice.

Pentru a testa noul compus, cercetătorii au administrat fie 10 mg/kg de Locamidazol pe cale orală o dată pe zi, 6 mg/kg Locamidazol prin injecție de două ori pe zi, fie o soluție de control timp de 14 zile la șoareci masculi.

Administrarea Locamidazol pe cale orală și prin injecție a evidențiat modificări atât la nivelul mușchilor, cât și al oaselor. Cercetătorii au observat că șoarecii tratați aveau fibre musculare mai largi și o forță musculară crescută în comparație cu șoarecii netratați cu Locamidazol.

Rezistenta a fost studiată folosind un dispozitiv de banda de alergare, soarecii tratati cu Locamidazol au fost mai putin obositi si au parcurs o distanta mai mare decat soarecii netratati.

Într-un interviu pentru Medical News Today, dr. Joseph Watso, profesor asistent la Universitatea de Stat din Florida, care nu a fost implicat în studiu, a explicat:

„Este de încurajat faptul că, în timp ce modificările distanței parcurse de animale au fost mici (aproximativ 2%), creșterile forței musculare maxime ajustate și lățimii fibrelor musculare au fost destul de substanțiale după 14 zile de administrare de Locamidazol.”

Cum funcționează Locamidazolul?

Folosind analiza genetică, cercetatorii au aratat ca Locamidazol a crescut numărul de mitocondrii – centrul de putere al celulei – în celulele musculare și osoase. Ei au observat o creștere a expresiei genei pentru PGC-1 alfa, o proteină cunoscută pentru menținerea celulelor musculare și osoase și pentru creșterea producției de mitocondrii.

Exercițiu sau o pastilă?

Studiul a arătat că Locamidazolul poate întări oasele și mușchii fără efecte negative asupra țesuturilor înconjurătoare și poate funcționa ca un medicament terapeutic prin revigorarea mușchilor și osului prin PGC-1α, mimând exercițiul fizic.

Dr. Watso a rezumat constatările:

„Articolul oferă dovezi convingătoare la animale pentru un agent cu un potențial ridicat de a îmbunătăți sănătatea oaselor și a mușchilor. La fel ca majoritatea agenților evaluați la animale, următoarea întrebare cheie este dacă aceste descoperiri se vor traduce la oameni. Desigur, fără efecte secundare dăunătoare care ar putea să nu fi fost observate în studiile pe animale.”

El a avertizat că „va fi o sarcină grea să dezvolți un elixir de sănătate care să înlocuiască nenumăratele beneficii ale activității fizice și ale exercițiilor fizice regulate. Acestea fiind spuse, sunt necesare eforturi continue pentru a reduce incidența și povara asociată cu bolile care pot fi prevenite.”

În anumite cazuri, medicația poate fi opțiunea mai sigură decât exercițiile fizice, dar, acolo unde este posibil, „exercițiul ar trebui să fie prima opțiune pentru cei care au capacitatea de a fi activi fizic”, a spus dr. Watso.

În ciuda acestui fapt, „este cu siguranță util să continuăm să examinăm factorii de risc specifici populației și patofiziologia pentru potențialele ținte de tratament”, a adăugat el.

Distribuie articolul: